Η ρατσιστική λεκτική βία δεν έχει... «μποϊκοτάζ» για τον Ραχίμ Στέρλινγκ

Η ρατσιστική λεκτική βία δεν έχει... «μποϊκοτάζ» για τον Ραχίμ Στέρλινγκ

Η ψευδαίσθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει «γεννήσει» μία «ζωή» γεμάτη πραγματικές ανθρώπινες συμπεριφορές. Και έχει γίνει, απλώς, ο «καθρέφτης» μίας σκληρής πραγματικότητας. Η λεκτική κακοποίηση μέσω social media δεν ήταν δυνατό να εξαλειφθεί μόνο με ένα 48ωρο μποϊκοτάζ το οποίο κινητοποίησε η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, ως αντίδραση στα φαινόμενα ρατσιστικής προφορικής βίας σε παίκτες της Premier League.

Στο πλευρό τους τάχθηκε η UEFA και πολλές, μεταξύ αυτών και η Ελληνική, ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, οι οποίες «πάγωσαν» το περασμένο Σαββατοκύριακο τους λογαριασμούς τους. Οσοι «ζουν» μέσα από υπολογιστές, τάμπλετ ή κινητά, όμως, δεν «πάγωσαν». Πριν καν συμπληρωθούν 48 ώρες από το μποϊκοτάζ, ο επιθετικός της Μαντσεστερ Σίτι, Ραχίμ Στέρλινγκ, δέχθηκε νέα ρατσιστική λεκτική επίθεση στο Instragram, το οποίο όμως αφαίρεσε το σχόλιο και το αποκάλεσε «απαράδεκτο».

Ο Αγγλος φορ έγινε εκ νέου στόχος λίγο μετά τη νίκη της ομάδας του επί της Παρί Σ.Ζ. και την πρόκριση στον τελικό του  Champions League της Κωνσταντινούπολης. Ο Στέρλινγκ δέχθηκε κακοποίηση στα social media και τον περασμένο Απρίλιο, μετά την ήττα της Σίτι από την Λιντς. Τον Ιανουάριο του 2020, δύο οπαδοί της ομάδας του έλαβαν ως τιμωρία πενταετή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο γιατί επιτέθηκαν στον παίκτη, ενώ και η Τσέλσι απέβαλε δια παντός από τις εξέδρες της έναν φαν της ο οποίος είχε βρίσει τον Στέρλινγκ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», το 2018.

Μία έκθεση της Ενωσης Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας αποκάλυψε τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο Στέρλινγκ, ο Βίλφρεντ Ζαχά της Κρίσταλ Πάλας και ο Αντεμπάγιο Ακινφένβα της Γουίκομπ έχουν λάβει το 50% των συνολικών ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν καταγραφεί σε παίκτες στο διαδίκτυο... Εκτός από τον επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι, ο μεσοεπιθετικός της Στόουκ Σίτι (δανεικός από τη Σάλκε), Ραμπί Ματοντό, δημοσίευσε ένα πλάνο από ένα μισαλλόδοξο μήνυμα και σχόλιο «το μποϊκοτάζ δεν άλλαξε τίποτε στο Instagram...».

Η εταιρία Facebook, στην οποία ανήκει το Instagram, ανέφερε πως έχει ήδη λάβει μέτρα κατά του λογαριασμού από τον οποίο προήλθε στο ρατσιστικό σχόλιο κατά του Ραχίμ Στέρλινγκ. Ωστόσο, τα βήματα ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά με απευθείας μηνύματα (Direct Messages) σε διασημότητες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μάλλον αργά και οι απλοί χρήστες έχουν την ευχέρεια να «μιλήσουν» με έναν αστέρα.

Το Twitter έχει απαγορεύσει εδώ και καιρό τη δυνατότητα DM σε έναν διάσημο αθλητή. Για παράδειγμα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει 92 εκατομμύρια «ακολούθους», ωστόσο μπορεί να δεχθεί απευθείας μήνυμα μόνο από κάποιους από τους 56 χρήστες που ακολουθεί και ο ίδιος. Στο Instagram, αντίθετα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο «CR7» έχει στον λογαριασμό του 280 εκατ. followers, ακολουθεί μόνο 467, αλλά μπορεί να δεχτεί μήνυμα από τον οποιονδήποτε.

Μπορεί ο Κριστιάνο ή άλλος αστέρας των γηπέδων να μην διαβάσει κατά πάσα πιθανότητα το μήνυμα, όμως υπάρχει ένα «ανοικτό» και απευθείας «μονοπάτι» προς εκείνον και την ιδιωτική ζωή του. Μετά το μποϊκοτάζ από τους φορείς του ποδοσφαίρου, το Facebook ανακοίνωσε με καθυστέρηση μέτρα για τα άμεσα μηνύματα. Οι λογαριασμοί επιχειρήσεων και «δημιουργών» έχουν πλέον την ευχέρεια να μην δέχονται Direct Messages από χρήστες τους οποίους δεν ακολουθούν και οι ίδιοι. Παράλληλα, ενεργοποιούνται φίλτρα που «ανιχνεύουν» άσεμνο περιεχόμενο σε λέξεις ή εικονίδια.