Η πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενη θέσεις εργασίας και επιπλέον χρηματοδότηση για επιχειρήσεις
Νέα Ζηλανδία

Η πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενη θέσεις εργασίας και επιπλέον χρηματοδότηση για επιχειρήσεις

Εξαγγέλλοντας επιπλέον χρηματοδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας καθώς ελλοχεύει σοβαρή οικονομική επιβράδυνση, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν εγκαινίασε σήμερα την εκστρατεία του κόμματός της ενόψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός βέβαια ότι η Άρντερν έχει αναδεχθεί η πλέον δημοφιλής πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας εδώ και έναν αιώνα, εν μέρει χάρη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία της Covid-19, έχει σαφέστατα ενισχύσει τις προοπτικές της για τις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί πως το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν, που έχει σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και το εθνικιστικό κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία», θα βρεθεί αντιμέτωπο με το Εθνικό Κόμμα, με το θέμα της πανδημίας να αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

Εάν τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας της πρωθυπουργού αποτυπωθούν στα εκλογικά αποτελέσματα, οι Εργατικοί θα μπορέσουν να κυβερνήσουν από μόνοι τους, χωρίς να χρειάζεται να συνεργαστούν με άλλα κόμματα.

Οι σκληροί μάλιστα περιορισμοί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που επέβαλε έγκαιρα η κυβέρνηση και που παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα, οδήγησαν τη χώρα σε τεχνική ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

«Δεν υπήρχε εγχειρίδιο για την Covid-19»,  επισήμανε χαρακτηριστικά η Άρντερν στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος. «Δεν υπήρχε εγχειρίδιο για την ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η ίδια δήλωσε ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις -που προβλέπει τη διάθεση άτοκων δανείων υπό την προϋπόθεση ότι θα αποπληρωθούν εντός ενός έτους και που επρόκειτο να διαρκέσει έως το τέλος του μήνα- θα παραταθεί έως το τέλος του έτους και ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας στους τομείς του περιβάλλοντος και των υποδομών σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπόψιν, παράγουν περίπου το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Νέας Ζηλανδίας.