Η πιθανή ημέρα και η λεπτομέρεια που δεν αφήνει αμφιβολίες
Ανασχηματισμός

Η πιθανή ημέρα και η λεπτομέρεια που δεν αφήνει αμφιβολίες

Λένε ότι μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Στο πλαίσιο αυτό αν θα πρέπει να συγκρατήσουμε κάτι από τη δημόσια συζήτηση περί ανασχηματισμού, η οποία και έχει ενταθεί τις τελευταίες ώρες, δεν είναι άλλο από την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει ο ίδιος την κουβέντα περί αλλαγών στο υπουργικό του συμβούλιο.

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται και κινείται ο πρωθυπουργός μπορούν να επιβεβαιώσουν ένα  βασικό στοιχείο της πολιτικής του πρακτικής. Δεν προχωρά σε επιλογές εν θερμώ.  Η απολύτως λοιπόν συνειδητή επιλογή του να βάλει ο ίδιος στην ατζέντα της συνομιλίας που είχε στο Ισραήλ με Έλληνες δημοσιογράφους τον ανασχηματισμό, χωρίς καν να ερωτηθεί,  λέει πολλά για τις επόμενες μέρες και αποτελεί την κρίσιμη λεπτομέρεια που καθορίζει τις εξελίξεις.

 Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον λάβει τις τελικές του αποφάσεις και ο χρόνος για τον ανασχηματισμό μετράει αντίστροφα, στοιχείο που θέλησε να επικοινωνήσει κατά την παραμονή του στο Τελ Αβίβ. Είναι επίσης γνωστό πως όταν ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε κάποιο θέμα, δεν του παίρνεις λέξη κάτι που δεν συνέβη το απόγευμα της Τρίτης. Η αναφορά  του όμως στις επερχόμενες αλλαγές μαρτυρά ότι πρόκειται για μία πολιτική κίνηση που δεν αργεί. Μετά λοιπόν από  την έμμεση επιβεβαίωση ότι ο ανασχηματισμός έρχεται και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το μεγάλο ερώτημα , εκτός φυσικά από το περιεχόμενο των αλλαγών, είναι ο ακριβής χρόνος.  Για να δοθεί απάντηση  θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την πρόσφατη τοποθέτηση Γεραπετρίτη ότι “οι όποιες  αλλαγές θα γίνουν μετά από την 1η Ιουλίου”. 

Ως πιθανή ημέρα αλλαγών , σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr,  φέρεται να είναι η 13η Ιουλίου, η πρώτη Δευτέρα δηλαδή μετά από την 7η Ιουλίου ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της ΝΔ. Παράλληλα πάντως  δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θελήσει τελικώς να αιφνιδιάσει φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τον ανασχηματισμό, ίσως ακόμα και πριν από το τέλος Ιουνίου, πιθανότητα που ενισχύθηκε από την προαναγγελία στο Ισραήλ. 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που δείχνει να έχει “κλειδώσει” είναι η απόφαση του πρωθυπουργού  ότι θα πρόκειται για στοχευμένες και όχι για σαρωτικές αλλαγές, ενώ θα έχει έντονο και το στοιχείο της αξιοποίησης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Με άλλα λόγια θα δούμε προσθήκες ορισμένων τεχνοκρατών όμως εκείνο που θα υπερισχύσει θα είναι η είσοδος γαλάζιων βουλευτών.  Οπως άλλωστε έχει γράψει εδώ και αρκετό καιρό το liberal.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δύο βασικές εισηγήσεις στο συρτάρι του. Από την μία την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με στόχο την αξιοποίηση του θετικού momentum και από την άλλη τις αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου.Μετά από την πρόσφατη κατηγορηματική άρνηση Μητσοτάκη περί εθνικών εκλογών , ο δρόμος για τον ανασχηματισμό είχε ανοίξει, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο στο Ισραήλ.