Η ώρα της αλήθειας στη Wall Street: Θα νικήσουν οι προβλέψεις του 2021 τη σκληρή πραγματικότητα του 2020;

Η ώρα της αλήθειας στη Wall Street: Θα νικήσουν οι προβλέψεις του 2021 τη σκληρή πραγματικότητα του 2020;

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος και οι τράπεζες ανοίγουν την αυλαία των αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Η δημοσίευση καθαυτή των αποτελεσμάτων και η συμφωνία ή μη με τις εκτιμήσεις της αγοράς δεν αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην διαμόρφωση των τιμών, όσο οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για την χρονιά που ξεκίνησε. 

Το ράλι που έφερε τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά βασίζεται στην αισιοδοξία της αγοράς για την μετά-πανδημική εποχή, εξού και το γεγονός ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται σε εταιρείες με ακριβές αποτιμήσεις συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. 

Η ταχύτητα της επιστροφής στην κανονικότητα παραμένει ο βασικός καταλύτης ωστόσο οι επενδυτές αναμένουν να ακούσουν και τις προβλέψεις των διοικήσεων οι οποίες θα βάλουν στο τραπέζι την παράμετρο του χρόνου στις εκτιμώμενες λειτουργικές επιδόσεις τους. 

Τα μεγέθη

Στο αναμενόμενα αδύναμο 4ο τρίμηνο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τη καθαρή κερδοφορία κινούνται στο -12% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 για τις εταιρείες του S&P 500 ενώ οι πωλήσεις αναμένονται χαμηλότερα κατά 6%. 

Σε σχέση με το πρώτο lockdown -οι επιπτώσεις του οποίου αποτυπώθηκαν στο 2ο τρίμηνο του 2020- τα μεγέθη είναι πολύ καλύτερα δεδομένου των πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά την πρώτη καραντίνα αλλά και των προληπτικών μέτρων που έλαβαν οι εταιρείες στην συνέχεια σε ότι αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων στην λειτουργία τους. Παρόλα αυτά το τέταρτο τρίμηνο θα είναι χειρότερο από το τρίτο όταν καταγράφηκε μείωση 3% στις πωλήσεις και 8,6% στα καθαρά κέρδη. 

Ζητούμενο για τους επενδυτές φαίνεται να παραμένει όχι τόσο η ανάπτυξη των εργασιών σε σχέση με την χρονιά που πέρασε, αλλά με το 2019. Και το ζητούμενο αυτό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο παραμένει αφού το 2019 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την κερδοφορία των εταιρειών του S&P-500. 

Η πρόοδος των εμβολιασμών θα παίξει το ρόλο της στην αύξηση της επίδοσης του δευτέρου εξαμήνου καθώς εκτιμάται ότι από ένα ικανοποιητικό ποσοστό και πάνω θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας ακόμα και για κλάδους που θεωρούνται δύσκολοι (τουρισμός, εστίαση κλπ). 

Κερδισμένοι και ηττημένοι στη μάχη με την πανδημική κρίση 

Οι εταιρείες που βρίσκονται στην δραστηριότητα των υγρών καυσίμων (παραγωγή, διύλιση, κατανάλωση) αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση στην κερδοφορία τους με πιθανή την καταγραφή ενός ακόμα ζημιογόνου τριμήνου με τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 38% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. 

Ανάλογη εικόνα εκτιμάται ότι θα έχει και ο βιομηχανικός κλάδος (-39% στην κερδοφορία και -14% στα έσοδα) μεγέθη τα οποία είναι ελαφρώς καλύτερα από τα δύο προηγούμενα τρίμηνα κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης στην μεταποίηση.

Οι τεχνολογικές εταιρείες θα συγκριθούν με ένα πολύ δυνατό δ’ τρίμηνο και δεδομένης της χαμηλής επίδοσης του δικτύου καταστημάτων αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα κατά 6% και 10% σε ότι αφορά τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους. Πιθανότατα αυτή η εξέλιξη να μην περάσει απαρατήρητη, ειδικά αν υπάρξει καθοδική απόκλιση αφού ο τεχνολογικός κλάδος συνεισέφερε το 51% των συνολικών κερδών του S&P 500. 

Στους κλάδους που αναμένεται να εμφανίσουν ένα καλό τρίμηνο κυριαρχούν η υγεία (13,5% κέρδη), τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (+11% κέρδη) και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (+9,5% πωλήσεις), παραδοσιακά αμυντικοί κλάδοι οι οποίοι έχουν ανελαστικό χαρακτήρα.

Μάλιστα οι κλάδοι της Υγείας, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και της τεχνολογίας αναμένεται να είναι οι μόνοι που θα εμφανίσουν αύξηση κερδών σε όλη την χρήση του 2020

Περισσότερα για το 2021 στις τηλεδιασκέψεις οι οποίες ξεκινούν με εντατικό ρυθμό από την ερχόμενη Παρασκευή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.