Η μεγαλύτερη μέρα στην καριέρα του Αμπέλ Φερέιρα

Η μεγαλύτερη μέρα στην καριέρα του Αμπέλ Φερέιρα

Ο Αμπέλ Φερέιρα θέλει να γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία μιας βραζιλιάνικης ομάδας που κατακτά το Copa Libertadores σ' έναν από τους «ναούς» του ποδοσφαίρου. Το «Μαρακανά» είναι η σκηνή του τελικού της μεγαλύτερης διοργάνωσης συλλόγων της Νότιας Αμερικής. Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ θέλει να ζήσει με την Παλμέιρας τη μεγαλύτερη μέρα της καριέρας του κόντρα στην Σάντος (σέντρα στις 22:00, μετάδοση στις 01:30, MEGA).

Ο Πορτογάλος άφησε την Θεσσαλονίκη για το Σάο Πάουλο αναζητώντας τίτλους και αναγνώριση, ενώ ρόλο έπαιξε πως στην Τούμπα είχαν στο μυαλό τους κι ένα διαφορετικό πρότζεκτ. «Για να κατακτήσεις τρόπαια πρέπει να είσαι σε ομάδες όπως η Παλμέιρας. Αυτή ήταν η μεγάλη πρόκληση που αποδέχθηκα όταν συμφώνησα. Ενιωσα και νιώθω ακόμη πως έχουμε όλες τις δυνατότητες για να τα καταφέρουμε. Γι' αυτό πέρασα τον Ατλαντικό, ώστε μαζί μ' αυτούς τους παίκτες, σ' αυτό το τεράστιο κλαμπ, να δουλέψουμε για να φτάσουμε σε τελικούς και να νικήσουμε», λέει. Κι έχει την ευκαιρία να πάρει δύο! Από τη μια το Copa Libertadores κι από την άλλη το Κύπελλο Βραζιλίας, στις 11 και 17 Φεβρουαρίου ενάντια στη Γκρέμιο.

Ο Αμπέλ είναι ένας από τους πολλούς προπονητές που δεν καταφέραμε να εκτιμήσουμε στην Ελλάδα. Είτε γιατί δεν τους δόθηκε χρόνος ή γιατί έχουμε την τάση στο ποδόσφαιρο ν' απαξιώνουμε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε. Τόσοι και τόσοι πέτυχαν αφότου άφησαν μια ομάδα της Super League ή την εθνική Ελλάδας. Τα παραδείγματα του Φερνάντο Σάντος και του Κλαούντιο Ρανιέρι είναι εκεί να μας το θυμίζουν.

Θα μπορούσε να πει κανείς ακόμη και για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού θα είναι κι αυτός... παρών στον τελικό αν και πολλά χιλιόμετρα μακριά από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Αμπέλ αποκαλεί τον Ζεσουάλδο «μαέστρο» του, ενώ μέχρι τον Αύγουστο δούλευε στην Σάντος. Μπορεί ο νυν τεχνικός Κούκα να λαμβάνει τους επαίνους για την πορεία της ομάδας, αλλά ο Ζεσουάλδο έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του.

Στο οργανόγραμμα της Παλμέιρας, ξεχωρίζει η θέση του αθλητικού διευθυντή, Αντερσον Μπάρος και του υπεύθυνου ανάλυσης της αγοράς, Λούκας Ολιβέιρα. Οι δύο τους παρακολουθούσαν την πορεία του Αμπέλ Φερέιρα έναν χρόνο πριν την πρόσληψή του. Η πρότασή τους άρεσε στον πρόεδρο Μαουρίσιο Γκαλιότε, ενώ σημαντική ήταν και η επιρροή του Πορτογάλου ατζέντη Ούγο Καζούδα. Ο Καζούδα έχει πελάτες και άλλους γνώριμούς μας: τον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού και νυν προπονητή της εθνικής Πολωνίας, Πάουλο Σόουζα, καθώς και τον πρώην προπονητή του Ατρομήτου και του ΟΦΗ, Ρικάρδο Σα Πίντο.

Ο Καζούδα ήταν αποφασισμένος ν' ανοίξει την βραζιλιάνικη αγορά εκμεταλλευόμενος την επιτυχία του Πορτογάλου τεχνικού Ζορζ Ζεσούς που κατέκτησε το Copa Libertadores με τη Φλαμένγκο την περασμένη σεζόν, προτού επιστρέψει στη Μπενφίκα. Οι μετοχές των Πορτογάλων κόουτς στη Βραζιλία είναι στα... πάνω τους. Καμία σχέση με το 2016 όταν ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο, καθόταν στον πάγκο της Κρουζέιρο.

Ο Αμπέλ, λοιπόν, ανέλαβε το Νοέμβριο, μέσα στην πανδημία του κορονοϊού. Πέρασε από πολλές δύσκολες στιγμές. Στον σύλλογο ανιχνεύθηκαν πολλά κρούσματα. Ορισμένες φορές μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας έλειπαν περισσότεροι από 20 παίκτες! Νόσησε και ο ίδιος και έμεινε απομονωμένος σε ξενοδοχείο. Με τις συνθήκες να μην το επιτρέπουν και τα παιχνίδια να είναι συνεχόμενα, ο χρόνος για δουλειά δεν ήταν πολύς μα στο εσωτερικό της ομάδας εντυπωσιάστηκαν με την ικανότητα του να περνάει τις ιδέες του γρήγορα και αποτελεσματικά. Μέσα σε τρεις μήνες η «Βερντάο» έφτασε σε σημείο ν' αποκλείσει την καλύτερη ομάδα της Νότιας Αμερικής, τη Ρίβερ Πλέιτ.

Η Παλμέιρας είναι μια ισορροπημένη ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιά ιδίως στο τρανζίσιον και πολλοί παίκτες έχουν κάνει άλματα. Κυρίως οι νεαροί. Η διοίκηση τρίβει τα χέρια της. Η προηγούμενη μεγάλη πώλησή της ήταν για 32 εκατομμύρια ευρώ, ο στράικερ Γκαμπριέλ Ζεσούς στη Μάντσεστερ Σίτι, που τώρα είναι το «9άρι» της Βραζιλίας. Ο 18χρονος εξτρέμ Βερόν, λογικά, θα είναι ο επόμενος που θα τους πάει πολλά χρήματα.

«Προτιμώ να ζω όλη αυτή την πίεση από το να είμαι σπίτι μου και να βλέπω τους άλλους να παίζουν τελικούς από την τηλεόραση. Αρκετά με το να κάθομαι στον καναπέ μου και να παρακολουθώ τους άλλους», είπε στα προλεγόμενα του τελικού. Εφτασε η ώρα, η μεγαλύτερη μέρα της καριέρας του. Και στο «Μαρακανά» από όλα τα μέρη!