Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα διαγνωστικά τεστ

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα διαγνωστικά τεστ

Η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό μεταλλάξεων του κορονοϊού, καθώς μερικές από αυτές έχουν μείνει πίσω στο ζήτημα αυτό την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον εντοπίζεται σε χώρες της ένωσης.

«Ορισμένα κράτη μέλη έχουν μείνει σημαντικά πίσω όσον αφορά αυτή την κρίσιμης σημασίας διάσταση», αναφέρει η Στέλλα Κυριακίδου σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Η επίτροπος κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα. Η γονιδιακή ακολουθία αποκωδικοποιεί τα γονίδια στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και πληροφορεί τους επιστήμονες για το ποια παραλλαγή είναι παρούσα, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τις μεταλλάξεις και να μαθαίνουν περισσότερα για τον ιό.

Στην επιστολή της με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου, η Στέλλα Κυριακίδου καλεί τους υπουργούς να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να προσφέρουν επειγόντως ενισχυτικές δόσεις εμβολίων.

Πρόσθετες πιέσεις

 

«Ενώ αντιμετωπίζαμε ήδη έναν χειμώνα με προκλήσεις λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα (...) μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω ή πρόσθετες πιέσεις λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον», έγραψε η επίτροπος.

Η Στέλλα Κυριακίδου ενθάρρυνε επίσης τις εθνικές αρχές να κάνουν τόσο μοριακά όσο και ράπιντ διαγνωστικά τεστ σε περισσότερους ανθρώπους.

«Η παρακολούθηση των λυμάτων έχει επίσης αποδειχθεί πως είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες και πρέπει να συνεκτιμάται στη διαγνωστική προσπάθεια», πρόσθεσε.