8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Η Goldman Sachs βλέπει πλέον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

Η Goldman Sachs βλέπει πλέον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της εντός του 2022 εκτιμά η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, προβλέποντας παράλληλα ότι η Fed ξεκινήσει νωρίτερα τον περιορισμό του ισολογισμού της.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Goldman Γιαν Χάτζιους, η μεγάλη βελτίωση που παρουσιάζει η αγοράς εργασίας και τα επιθετικά σήματα (hawkish) που έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Δεκεμβρίου της Fed, δείχνουν ότι θα επιταχυνθεί η επιστροφή σε «κανονικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση της Goldman αλλάζει την πρόβλεψη για την εκκίνηση της διαδικασίας μείωσης του ισολογισμού της Fed από τον Δεκέμβριο προηγουμένως τώρα στον Ιούλιο.

Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι ακόμα μακριά από το στόχο της Fed, κάτι που σημαίνει ότι ο περιορισμός του ισολογισμού της δεν θα αντικαταστήσει την τριμηνιαία αύξηση των επιτοκίων της.

Έτσι η Goldman συνεχίζει να αναμένει αυξήσεις επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο προσθέτει ακόμα μία αύξηση τον Δεκέμβριο, με το συνολικό αριθμό πλέον στις τέσσερις (κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία).

Υπενθυμίζεται ότι όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούσαν ως επικρατέστερο σενάριο τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων, μια εκτίμηση που συμμεριζόταν και η Goldman Sachs μέχρι πρότινος.