Η Γερμανία θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ανεξάρτητα από τις κυρώσεις της ΕΕ

Η Γερμανία θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ανεξάρτητα από τις κυρώσεις της ΕΕ

H Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους ακόμα κι αν η ΕΕ αποτύχει να φτάσει σε μια συμφωνία για συνολική απαγόρευση σε ολόκληρο το μπλοκ στο επόμενο πακέτο κυρώσεων, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Οι προσπάθειες να κλείσουν συμφωνίες με εναλλακτικούς προμηθευτές προχωρούν στην καγκελαρία του Βερολίνου και η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι μπορεί να επιλύσει προβλήματα logistics μέχρι το τέλος του 2022.

Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το εθνικό της σχέδιο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ωστόσο δεν έχει αναφέρει από ποιες χώρες θα αναπληρώσει το έλλειμμα πετρελαίου που θα προκύψει.

H συνεισφορά της Ρωσίας στην κατανάλωση πετρελαίου στη Γερμανία έχει ήδη μειωθεί στο 12% από 35% πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Δεν φαίνεται πιθανή συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σήμερα 

Την ίδια ώρα, μάλλον απογοητευτικός εμφανίστηκε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ που είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σήμερα καθώς «υπάρχουν ισχυρές στάσεις από κάποια κράτη μέλη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμμπεργκις δήλωσε ότι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία εμποδίζονται μόνο από ένα από τα 27 μέλη του μπλοκ.

"Όλη η ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος... πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι", είπε ο Λαντσμπέργκις καθώς έφτασε για συνάντηση με τους ομολόγους του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η Ουγγαρία είναι η χώρα που διαχωρίζει τη θέση της, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.