7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Η φθινοπωρινή επίθεση του Μαξίμου - Οι τομείς αιχμής

Η φθινοπωρινή επίθεση του Μαξίμου - Οι τομείς αιχμής

Με το βλέμμα στην μετά covid εποχή κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, επιλογή η οποία μέσα στο προσεχές διάστημα θα γίνει ακόμα πιο αντιληπτή. Σύμφωνα με την ανάλυση που έχουν κάνει στην κυβέρνηση η κοινωνία, μόλις περάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες, θα απαιτήσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα δύσκολο στοίχημα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν έχει ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου έναν σαφή οδικό χάρτη ανά τομέα κυβερνητικού έργου, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ιεράρχηση των ζητημάτων και τον τρόπο επίλυσης τους. 

Συνομιλητές του πρωθυπουργού μάλιστα θεωρούν ότι ο βαθμός αντίδρασης του υπουργικού συμβουλίου, την επόμενη μέρα της πανδημίας, θα αποτελέσει κομβικό σημείο. 

Στην περίπτωση που ανταποκριθεί, τότε τα πολιτικά οφέλη για εκείνην θα είναι πολλά. Σε αντίθετη περίπτωση η φθορά θα είναι μεγάλη και κανείς δε θα μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο λοιπόν της προετοιμασίας για τη φθινοπωρινή αντεπίθεση, είναι θέμα ημερών να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον προγραμματισμό των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα πάρει η κυβέρνηση, μετά το καλοκαίρι. 

Η οδηγία που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφής. Να υπάρξει κύμα παρεμβάσεων με έντονο το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που θα γίνει πράξη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αμέσως μετά τη μικρή ανάπαυλα του Αυγούστου. 

Στη σύσκεψη αυτή θα γίνει η καταγραφή των εκκρεμοτήτων αλλά και η χάραξη των νέων έργων με ορίζοντα τετραμήνου και των πρώτων μηνών του 2022. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται ζήτημα όπως : 

- Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η αυτονομία των σχολικών μονάδων και ο επανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

- Η λειτουργία του ταμείου της Επικουρικής Ασφάλισης με τη στελέχωση του προσωπικού και την κτιριακή υποδομή. Ένα στοίχημα που  αφορά μεγάλο κομμάτι  της κοινωνίας.

- Η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους, μέσα από την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία που αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. 

Βασικό «όχημα» υλοποίησης της κυβερνητικής στρατηγικής για το δεύτερο εξάμηνο και το επόμενο έτος θα είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ρόλο στη χρηματοδότηση θα παίξει το νέο ΕΣΠΑ και προγράμματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.