Η Ευρώπη «φλερτάρει» με δεύτερο κύμα πανδημίας - Ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως

Η Ευρώπη «φλερτάρει» με δεύτερο κύμα πανδημίας - Ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως

Με ένα δεύτερο κύμα πανδημίας «φλερτάρουν» ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καταγράφουν και πάλι μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού. Τα τελευταία 24ωρα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία σημειώνουν άνοδο στις μολύνσεις από covid-19, ενώ και οι βαλκανικές χώρες παραμένουν εστίες έξαρσης του ιού. Μέχρι σήμερα η Ευρώπη μετρά 207.118 θανάτους και περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα.

Παγκοσμίως, οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 9.753 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, αριθμός που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Απριλίου, όταν είχαν αναφερθεί 9.797 θάνατοι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται και ρεκόρ κρουσμάτων, με 284.196 μέσα σε ένα 24ωρο. Το προηγούμενο, από τις 18 Ιουλίου, ήταν 259.848 κρούσματα σε μία ημέρα.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα συνολικά 272.421 κρούσματα της Covid-19 με 2.555 νέες μολύνσεις να καταγράφονται από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει άτομα που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια, αλλά των οποίων τα τεστ αντισωμάτων πραγματοποιήθηκαν τώρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώστηκαν 922 νέες λοιμώξεις, ανέφερε το υπουργείο, σε σύγκριση με 971 την προηγούμενη ημέρα και σημειώνεται ότι η χώρα, αγωνίζεται να περιορίσει μια έκρηξη των νέων εστιών λοιμώξεων που εμφανίστηκαν από τότε που ήρθη η αυστηρή καραντίνα πριν από έναν μήνα.

Η Γαλλία κατέγραψε 1.130 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, σε μια ακόμη ένδειξη ότι ο ρυθμός των μολύνσεων επιταχύνεται εκ νέου, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η σημερινή είναι η δεύτερη συναπτή ημέρα που οι νέες μολύνσεις σε 24 ώρες υπερβαίνουν τις 1.000.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη οι πολίτες να επιδεικνύουν πειθαρχία περιορίζοντας την μη αναγκαία έκθεσή τους, και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες.

Στην Αγγλία, τέθηκε σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ. Το ίδιο ισχύει επίσης στα σούπερ-μάρκετ της Βιέννης, αλλά επίσης και στα ταχυδρομεία, τις τράπεζες και τα ιατρικά κέντρα της αυστριακής πρωτεύουσας. Αν και κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις τι λέει ο άλλος όταν μιλάει με καλυμμένο το στόμα, «πρέπει να τη φοράμε για να προστατευόμαστε οι ίδιοι και να προστατεύουμε τους άλλους», είπε η Αλένα Άκτας, μια ταχυδρομική υπάλληλος. Ο Αντρέας Ποσενράιτερ, που έκανε τα ψώνια του σε ένα σούπερ-μάρκετ, υποστήριξε ότι η χρήση μάσκας θα έπρεπε να παραμείνει υποχρεωτική μετά την άρση της καραντίνας.

Ακόμη δέκα ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 815 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Το Βέλγιο κατέρριψε σήμερα ένα θλιβερό ρεκόρ: ένα κοριτσάκι τριών ετών πέθανε από τον νέο κορονοϊό και έγινε έτσι το νεότερο θύμα στη χώρα αυτή, όπου τα κρούσματα αυξάνονται επίσης. Συνολικά έχουν καταγραφεί 64.847.

Τους 518 έφτασαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας, ενώ νόσησαν, συνολικά, 22.852 άνθρωποι. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 409 νέα κρούσματα και δέκα ασθενείς έχασαν την μάχη με τον ιό. Στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας νοσηλεύονται 4.575 ασθενείς εκ των οποίων οι 167 είναι διασωληνωμένοι. Στην Σερβία μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 601.984 δείγματα.

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε στη Γαλλία χθες, με τις νέες μολύνσεις από τον ιό να φτάνουν τις 1.000, αύξηση 66% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς οι Γάλλοι τηρούν λιγότερο τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ο αυξημένος αριθμός τεστ οδηγεί στον εντοπισμό νέων εστιών κορονοϊού σε μέρη της χώρας. Στο ίδιο διάστημα, 10 άνθρωποι υπέκυψαν από την Covid-19, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Γαλλία να ανέρχεται σε 30.182, και να είναι ο έκτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται και στην Ιταλία: Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα έφτασε τα 306, ενώ δέκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες, τα κρούσματα ήταν 282 και οι νεκροί εννέα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε «ανήσυχος» σήμερα για την αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου γενικεύεται η χρήση της μάσκας, όπως στο Λονδίνο και τη Βιέννη. 

Νωρίτερα σήμερα, το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών «με προσοχή». Αν χρειαστεί, να επιβάλουν και πάλι μέτρα. «Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 σε ορισμένες χώρες, μετά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης ασφαλώς και είναι λόγος ανησυχίας», είπε μια εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίκεντρο της πανδημίας ΗΠΑ και Λατινική Αμερική

Ο κορονοϊός «σαρώνει» και σήμερα παγκοσμίως με τους θανάτους από τον νέο κορονοϊό να αυξάνονται κατά 9.753 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, αριθμός που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Απριλίου, όταν είχαν αναφερθεί 9.797 θάνατοι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται και ρεκόρ κρουσμάτων, με 284.196 μέσα σε ένα 24ωρο. Το προηγούμενο, από τις 18 Ιουλίου, ήταν 259.848 κρούσματα σε μία ημέρα. 

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα θανάτους καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική. Τον Ιούλιο οι θάνατοι ανέρχονταν κατά μέσο όρο στους 5.000 ημερησίως και τον Ιούνιο γύρω στους 4.600.

Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν οι ΗΠΑ όπου ανακοινώθηκαν 1.225 θάνατοι κατά το τελευταίο 24ώρο εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 76.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε επίσης τα 4 εκατομμύρια κρούσματα, με τη Βραζιλία από μόνη της να μετρά πλέον περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια μολύνσεις.

Σε όλον τον κόσμο, τα θύματα του νέου κορονοϊού ανέρχονται σε 633.711. Η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική στην αμερικανική ήπειρο. Στις ΗΠΑ, που ξεπέρασαν και επισήμως τα 4 εκατ. κρούσματα, αναφέρθηκαν σήμερα 1.225 νέοι θάνατοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στη Φλόριντα στα τέλη Αυγούστου λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. 

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε επίσης τα 4 εκατομμύρια κρούσματα. Η Βραζιλία μετρά πλέον περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια μολύνσεις. Η κατάσταση είναι δραματική στον Ισημερινό, όπου το σύστημα υγείας της δεύτερης σε μέγεθος πόλης, της Αρεκίπα, έχει σχεδόν καταρρεύσει. Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό θεάθηκαν να κοιμούνται σε σκηνές έξω από τα νοσοκομεία και άλλοι στα αυτοκίνητά τους, περιμένοντας να βρεθεί ένα κρεβάτι σε θάλαμο για να νοσηλευτούν.

Στο μεταξύ, η Βολιβία ανέβαλε για τις 18 Οκτωβρίου τις βουλευτές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι αριθμοί συνεχίζουν επίσης την ανοδική πορεία τους. Στην Ινδία, μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκαν 740 θάνατοι από την Covid-19, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η χώρα είναι έκτη σε αριθμό θυμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, το Μεξικό και την Ιταλία.

Διαβάστε ακόμα:

Ισπανία: Ανησυχία για έξαρση της πανδημίας - 922 κρούσματα σε 24 ώρες

Γαλλία: Για δεύτερη μέρα πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες