Η Εθνική Ιταλίας, τα 16 κρούσματα και οι ομάδες γεμάτες ανησυχία

Η Εθνική Ιταλίας, τα 16 κρούσματα και οι ομάδες γεμάτες ανησυχία

Τί κι αν υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν πως οι πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού μεταξύ ποδοσφαιριστών στη διάρκεια ενός αγώνα είναι μηδαμινές, οι σύλλογοι της Serie A – και όχι μόνο – είναι ενοχλημένεοι με την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Εθνική ομάδα. Στην πρόσφατη διακοπή για τους αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου η «σκουάντρα ατζούρα» έδωσε τρία ματς με τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Βουλγαρία και την Λιθουανία, το συγκρότημα του Ρομπέρτο Μαντσίνι μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Συνολικά, έχουν ανιχνευθεί 16 κρούσματα!

Τα οχτώ είναι μέλη του τεχνικού τιμ της Εθνικής Ιταλίας. Οι υπόλοιποι είναι ποδοσφαιριστές. Το πρόβλημα και η μεγάλη ανησυχία των ομάδων αφορά εκείνους που δεν εντοπίστηκαν γρήγορα, αλλά επέστρεψαν από τις υποχρεώσεις τους με την Ιταλία και αγωνίστηκαν άμεσα. Πρόκειται για τον τερματοφύλακα Σαλβατόρε Σιρίγκου της Τορίνο, ο οποίος όπως και ο μεσοεπιθετικός της Γιουβέντους, Φεντερίκο Μπερναρντέσκι, αγωνίστηκαν στο 2-2 μεταξύ των ομάδων τους. Ο Αλέσιο Κράνιο, κίπερ της Κάλιαρι, έπαιξε στην ήττα της ομάδας του με 2-0 από τη Βερόνα. Ο Ματέο Πεσίνα της Αταλάντα αγωνίστηκε στο 3-2 επί της Ουντινέζε. Αυτοί οι παίκτες ήρθαν σε επαφή με συμπαίκτες και αντιπάλους στον αγωνιστικό χώρο ή και στ' αποδυτήρια. Οι άλλοι τέσσερις θετικοί, ο Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους), ο Αλεσάντρο Φλορέντσι (Παρί Σεν Ζερμέν), ο Μάρκο Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν) κι ο φορ Βιντσέντσο Γκρίφο (Φράιμπουργκ) δεν έπαιξαν.

Σε Τορίνο, Γιουβέντους, Κάλιαρι, Βερόνα, Αταλάντα και Ουντινέζε έχει σημάνει συναγερμός. Οπως και στις Εθνικές ομάδες που έπαιξαν με την Ιταλία και κατ' επέκταση στους συλλόγους που τους παραχώρησαν τους παίκτες τους. Η Αταλάντα απαγόρευσε στον έτερο διεθνή με την Ιταλία, τον κεντρικό αμυντικό Ραφαέλ Τολόι να προπονείται με την υπόλοιπη ομάδα αν και αρνητικός. Μέτρα σαν κι αυτά της Αταλάντα παίρνουν κι άλλες ακόμη κι αν δεν έχουν κρούσματα, ενώ η Σασουόλο την Τετάρτη στην ήττα της με 2-1 από την Ιντερ δεν χρησιμοποίησε τους διεθνείς της, Μανουέλ Λοκατέλι και Τζανμάρκο Φεράρι, αν και αρνητικούς. Ο φόβος; Μήπως έχουν κολλήσει και μεταδώσουν τον ιό την ώρα του αγώνα. Με το campionato να βρίσκεται στην τελική ευθεία του και τις ομάδες να κυνηγούν τους στόχους τους, το τελευταίο που θέλουν είναι να «κολλήσουν» οι παίκτες. Διότι πρέπει να λάβουν και υπόψη πως οι ημερομηνίες για επαναπρογραμματισμό αγώνων μειώνονται όσο πλησιάζει το τέλος της σεζόν. Από εδώ και πέρα οι ομάδες με πολλαπλά κρούσματα θα χάνουν στα χαρτιά.

Ο αντίκτυπος έχει ξεπεράσει τα ιταλικά σύνορα: η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε δύο βασικούς παίκτες όπως ο μπακ Φλορέντσι κι ο χαφ Βεράτι στην ήττα με 1-0 από την Λιλ που μπορεί να της κοστίσει τον τίτλο στη Γαλλία, αλλά και στη νίκη με 3-2 επί της Μπάγερν Μονάχου για το Champions League. Η Φράιμπουργκ, που παλεύει να βγει στην Ευρώπη μέσω της Bundesliga, έχασε από τη Γκλάντμπαχ με 2-1 χωρίς να έχει τον Γκρίφο, τον κορυφαίο σκόρερ της στο πρωτάθλημα αυτή την σεζόν.

Οι προπονητές είχαν προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε με τους παίκτες μακριά από τις «φούσκες» των ομάδων και σε περιβάλλοντα πιο χαλαρά και με πολλά ταξίδια από χώρα σε χώρα. Τώρα, οι ομάδες της Serie A ελπίζουν το κακό να μην γίνει μεγαλύτερο.