Οι ειδικοί θεωρούν πως ο κορονοϊός δε μεταδίδεται την ώρα του αγώνα

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο κορονοϊός δε μεταδίδεται την ώρα του αγώνα

Οι γιατροί τριών ομαδικών σπορ που γίνονται σε ανοιχτά γήπεδα δεν έχουν καταφέρει ν' ανιχνεύσουν ακόμη ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού, όπου η μετάδοση του ιού να έγινε στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό αναφέρουν τα ευρήματα σε ποδόσφαιρο, ράγκμπι και NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο), έπειτα από τη μελέτη της δραστηριότητας όλου του προηγούμενου έτους.

Στην έρευνά τους κατέγραψαν λεπτομερών τις κινήσεις και ανίχνευσαν τις επαφές των παικτών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και κατέληξαν πως σε κάθε περίπτωση οι αθλητές «κόλλησαν» λόγω των επαφών τους εκτός αγωνιστικού χώρου – στ' αποδυτήρια, σε αίθουσες συναντήσεων όπου μεταφέρονται τακτικές οδηγίες ή παρακολουθούν βίντεο, στις μετακινήσεις και σε άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, αλλά και στην προσωπική τους ζωή. Αυτά τα ευρήματα παρουσιάζουν ένα ισχυρό επιχείρημα πως η άθληση σε ανοιχτούς χώρους είτε πρόκειται για ερασιτεχνικό επίπεδο ή για επαγγελματικό μπορεί να συνεχιστεί με χαμηλό ρίσκο.

Ο καθηγητής Τζέιμς Κάλντερ, πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την επιστροφή των κορυφαίων αθλημάτων της χώρας, δήλωσε: «στο ποδόσφαιρο δεν είχαμε κρούσματα όπου η μετάδοση να έγινε στον αγωνιστικό χώρο. Το ζήτημα είναι τί συμβαίνει εκτός. Σαφώς και υπήρχε ανησυχία πως τα αθλήματα με πολλές επαφές όπως το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι πως θα μπορούσαν να έχουν μια σειρά από προβλήματα, αλλά τα κατάφεραν πολύ καλά».

Κάποιοι από τους παίκτες του ράγκμπι που η έρευνα ανέλυσε, ήρθαν σε επαφή ως και 30 φορές με νοσούντα αντίπαλο, αλλά δεν τους μεταδόθηκε ο ιός! Ο Δρ. Σάιμον Κεμπ, υπεύθυνος ιατρός της Rugby Football Union, τόνισε: «ούτε μια περίπτωση δεν είναι γνωστή στο ράγκμπι. Ολα τα αθλήματα θεωρούν πως το ρίσκο της μετάδοσης όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο είναι χαμηλό». «Στο NFL, σίγουρα δεν προκάλεσε κάτι. Δεν είδαμε τον ιό να πλησιάζει τις γραμμές μας!», ανέφερε ο Αλεν Σιλς, υπεύθυνος γιατρός της λίγκας.