ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1987η
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Ρ. Μενέντεζ: Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη

Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, και κυρίως προς την Τουρκία, αλλά και την ΕΕ, στέλνει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέσω της συνέντευξής του στα «Νέα», λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής δείχνει ξεκάθαρα ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν (και τι ζητούν) οι ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, ενώ θεωρεί απαραίτητο να καταλήξουν οι διερευνητικές σε επίλυση των διαφορών Αθήνας-Άγκυρας.

«Χαίρομαι που οι διερευνητικές συνομιλίες έχουν ξαναρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τεθούν αυθαίρετα όρια σε αυτές τις συνομιλίες και επίσης δεν θα ήθελα να δω τις συνομιλίες να συνεχίζονται χωρίς να υπάρξει λύση. Διακυβεύονται πολλά για την περιοχή και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη, για να μην υπάρξει λύση στις συνομιλίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Σχετικά με τις συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ, προσδοκώ ότι η ΕΕ θα ενασχοληθεί με ξεκάθαρο τρόπο με την Τουρκία, με δεδομένη, ιδίως, την κακόβουλη συμπεριφορά της Τουρκίας πέρυσι μετά την απόφαση της ΕΕ να μην επιβάλει αυστηρές κυρώσεις. Η σχέση Τουρκίας-ΕΕ είναι σημαντική για πολλούς λόγους, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Ελλάδα είναι μέλος της. Η Κύπρος είναι μέλος της. Τα συμφέροντα και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των μελών αυτών πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις σχέσεις της Ενωσης με την Αγκυρα», υπογραμμίζει ο κ. Μενέντεζ.

Όσον αφορά το τι περιμένει για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η Επιτροπή της Γερουσίας, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τώρα έχει νέο επικεφαλής, τον Αντονι Μπλίνκεν, ο Μενέντεζ λέει: «Περιμένω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα είναι ξεκάθαρος στις σχέσεις του με την Τουρκία όπως δεσμεύτηκε σε μένα κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του τον Ιανουάριο. Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατοχή των S400 από την Τουρκία, όπως και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της», σημειώνει.

«Έχουμε επίσης εξίσου σοβαρές ανησυχίες για την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σχετίζεται με τους στενούς μας εταίρους, Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και για την υποστήριξή της προς το αυταρχικό καθεστώς στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του περασμένου έτους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές μέσω της συμπεριφοράς της ότι είναι πρόθυμη να παραβιάσει διεθνείς κανόνες και υποχρεώσεις έναντι συνθηκών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη στις συναλλαγές τους με την Αγκυρα», τονίζει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.

Η Κύπρος και ο Ερντογάν

Παράλληλα ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η θέση του Ρόμπερτ Μενέντεζ για το Κυπριακό. Η λύση που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη, είναι απαράδεκτη, υποστηρίζει.

«Μια λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτη και ελπίζω ότι τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι εγγυητές δεν θα το επιτρέψουν να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση. Η βάση για συζήτηση πρέπει να είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ενώ η πολιτική ηγεσία μπορεί να άλλαξε πρόσφατα στον βορρά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο νησί θέλουν αυτό το αποτέλεσμα και θα μπορούσαν να το επιτύχουν αν η Αγκυρα τους άφηνε να διαπραγματευτούν χωρίς παρέμβαση», διευκρινίζει.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, εκφράζει τις αμφιβολίες του για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την Τουρκία, όσο ο Ερντογάν παραμένει πρόεδρός της αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μια δημοκρατική, ειρηνική, εποικοδομητική Τουρκία είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος με τον Ερντογάν ως πρόεδρο, αλλά είμαι αισιόδοξος και ελπίζω ότι θα δούμε πρόοδο στη σχέση των δύο χωρών στο μέλλον».