7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Η «εμφάνιση» της Πενγκ Σουάι και οι διεθνείς πιέσεις στην Κίνα

Η «εμφάνιση» της Πενγκ Σουάι και οι διεθνείς πιέσεις στην Κίνα
AP Images

Τα πρωτοφανή περιστατικά που εκτυλίσσονται με πρωταγωνίστρια την Πενγκ Σουάι έχουν αντίκτυπο στη διεθνή θέση της Κίνας. Το πρώην νούμερο 1 του διπλού στο τένις σόκαρε τον κόσμο, αυτή τη φορά με την αποκάλυψη πως είχε εξαναγκαστεί σε σεξουαλικές πράξεις από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί το 2018. Έκτοτε, η Σουάι αγνοείται, ενώ οι καταγγελίες και οι δημοσιεύσεις της έχουν εξαφανιστεί από το κινέζικο καθεστώς που διατηρεί έναν ασφυκτικό έλεγχο στα μέσα επικοινωνίας.

Οι παγκόσμιες αντιδράσεις σε θεσμικό επίπεδο ήταν σημαντικές. Κορυφαίες τενίστριες όπως η Σερένα Γουίλιαμς, αλλά και η Μαρία Σάκκαρη εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες του για την τύχη της Κινέζας αθλήτριας. Ενδεχομένως, οι απειλές του κεντρικού οργανισμού του τένις, της Ένωσης Γυναικών Αντισφαίρισης (WTA) να αποσύρει τα τουρνουά και τις επενδύσεις της από την Κίνα να έπαιξαν τον ρόλο τους. Σε διεθνές επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αναφέρθηκαν στο ζήτημα, ενώ και από την ΟΗΕ υπήρξε ερώτημα για έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες της σχετικά με τη σεξουαλική επίθεση.

Παρά την κυκλοφορία των βίντεο με την παρουσία της Κινέζας αθλήτριας, η Γαλλία ανακοίνωσε πως θέλει περισσότερες εξηγήσεις για τις καταγγελίες της Πενγκ Σουάι. Οι υπεύθυνοι της WTA άλλωστε δεν έχουν πειστεί πως η Σουάι είναι ασφαλής και ζητούν επικοινωνία με την ίδια. Το φαινόμενο χειραγώγησης και εκβιασμών σε αντιφρονούντες ώστε να εμφανίζονται ασφαλείς είναι διαδεδομένο σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα στην περίπτωση του καθεστώτος της Λευκορωσίας. Αν και είναι φυσικά διαφορετικά τα μεγέθη των χωρών, είναι πρόσφατο το ζήτημα της χορήγησης πολιτικού ασύλου στη Λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα από τη Γαλλία, που είχε δεχθεί επίθεση από το καθεστώς, ενώ στο θεμα παρενέβη και η ΔΟΕ.

Στην περίπτωση της Πενγκ Σουάι, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) τήρησε μία ουδέτερη στάση, προτιμώντας τη σιωπηρή διπλωματία για να επιτύχει μία συνεννόηση με τις κινέζικες αρχές. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, επικοινώνησε μέσω βινετοκλήσης με τη Σουάι Πενγκ, δηλώνοντας πως άκουσε την Κινέζα τενίστρια να δηλώνει καλά στην υγεία της και να ζητεί να σεβαστούν την ιδιωτική της ζωή.

Με τις τελευταίες εξελίξεις, οι επικείμενοι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του Φεβρουαρίου στο Πεκίνο αναμένεται να λάβουν πολιτική χροιά. Η καταγγελία του #ΜεΤοο από την Πενγκ Σουάι αποτελεί μία έκφραση της αποπνικτικής κατάστασης στην Κίνα, που ευαισθητοποιεί πολλούς στη Δύση. Ήδη στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούσε ευρέως η πρόταση ενός μποϊκοτάζ από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε η προεδρία του Τζο Μπάιντεν να στείλει ένα εμφατικό μήνυμα για την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που λαμβάνει χώρα στην Κίνα.