Η Ελλάδα στις οικονομίες της Ευρωζώνης που θα πληγούν περισσότερο
Capital Economics

Η Ελλάδα στις οικονομίες της Ευρωζώνης που θα πληγούν περισσότερο

Η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη συνεπάγεται ότι η καταναλωτική δαπάνη και ο τουρισμός αναμένεται να δεχθούν ισχυρό πλήγμα στους επόμενους μήνες, περισσότερο από τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις εξαγωγές και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που θα χτυπηθούν περισσότερο, αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Capital Economics.

«Πλέον εκτιμούμε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί απότομα στο β’ τρίμηνο ως αποτέλεσμα του κορονοϊού, ο οποίος υποθέτουμε ότι θα εξαπλωθεί ραγδαία σε όλα τα κράτη-μέλη τις επόμενες εβδομάδες και οι κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν σε γενικές γραμμές το παράδειγμα της Ιταλίας για να τον περιορίσουν», σημειώνει ο οίκος.

Οι χώρες του Νότου θα πληγούν περισσότερο και η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Αρχικά, η Γερμανία φαινόταν ότι είναι η πιο ευάλωτη λόγω της εξάρτησής της από την Κίνα μέσω των εξαγωγών και της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων. Με βάση, ωστόσο νεότερα δεδομένα, οι επιπτώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σοβαρές. Κυρίως οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό θα πληγούν γιατί η επιδημία αναγκάζει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ταξίδια που σημαίνει ότι οι τουριστικές ροές θα παγώσουν. Για παράδειγμα, ο τουρισμός είναι 3 φορές πιο σημαντικός κλάδος για την Ισπανία απ’ ότι για τη Γερμανία.

Επίσης, στις χώρες του νότου είναι μεγαλύτερο το ποσοστό της καταναλωτικής δαπάνης που πηγαίνει σε αγαθά και υπηρεσίες τα οποία θα επηρεαστούν από τον κορονοϊό σύμφωνα με την Capital Economics.

Ειδικότερα, το μερίδιο των δαπανών για μεταφορές επιβατών, ψυχαγωγία και διασκέδαση, διακοπές και διαμονή, φτάνει στο 25% στην Ελλάδα που είναι το υψηλότερο, έναντι 14% στη Γερμανία. Τέλος, η Capital Economics τονίζει ότι θα είναι πιο δύσκολο για τις οικονομίες του νότου να περιορίσουν τη διατάραξη λόγω των περιοριστικών μέτρων.