ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

Μ. Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έτρεξε για διερευνητικές όταν είδε τη σημαία μας στη Μεσόγειο

Η Ελλάδα έτρεξε για διερευνητικές όταν είδε τη σημαία μας στη  Μεσόγειο

Την εκδοχή πως η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να αποδεχθεί την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία μόλις «είδε την τουρκική σημαία να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο» παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα κατά την επίσκεψή τους στο ψευδοκράτος στην Κύπρο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της γειτονικής χώρας επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση για λύση δύο κρατών

Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση οπαδών του Κόματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αττάλεια, ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως η απόσυρση των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν έγινε μετά από την ελληνική απαίτηση.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο μιλήσαμε για δίκαιο διαμοιρασμό και πάντα λέγαμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ»( τα Κατεχόμενα). Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Αλλά είπαν ‘όχι’ η «Κυπριακή Διοίκηση»( η Κυπριακή Δημοκρατία) και η Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι είπαν είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε. Και τι κάναμε εμείς τότε; Πήγαμε στο πεδίο και βάλαμε τη σημαία μας να κυματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «με την ΕΕ, εδώ και χρόνια, θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά πρόσφατα επέλεξαν τη γλώσσα των απειλών, αλλά εμείς την απορρίψαμε. Mε τα βήματα που κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο, τον Δεκέμβριο το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα εργαστούμε για ειρηνικές λύσεις».

Συνάντηση με Τατάρ στα Κατεχόμενα - Εμμένει στις θέσεις για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε το απόγευμα στα Κατεχόμενα και στη συνάντησή του με τον «πρωθυπουργό» του Ψευδοκράτους Ερσάν Σανέρ αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία λέγοντας ότι έχουν ήδη δώσει 40.000 δόσεις στο ψευδοκράτος και μόλις η Τουρκία παραλάβει κι άλλα εμβόλια, θα δώσουν κι άλλα «στη θυγατέρα πατρίδα»

Σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα. Για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ πραγματοποίησε επαφές στο νησί, πήγε και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η άτυπη πενταμερής μπορεί να γίνει στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο εάν αυτό είναι δυνατό και ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ.

«Εμείς προτείναμε ό,τι θα μπορούσε να γίνει και στη Γενεύη» είπε. Η επίσκεψή του, συνέχισε, αποσκοπεί στο να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στη σύσκεψη αύριο υπό τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σημειώνοντας ότι σήμερα έγινε μια τεχνική σύσκεψη.

Στόχος επίσης, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι με την επίσκεψή του να εκδήλωση τη στήριξη της Τουρκίας στη νέα «κυβέρνηση».