Η ΕΕ σε συνομιλίες με φαρμακοβιομηχανίες για πιθανά εμβόλια κατά της Covid-19

Η ΕΕ σε συνομιλίες με φαρμακοβιομηχανίες για πιθανά εμβόλια κατά της Covid-19

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εκ των προτέρων εξασφάλισης αγοράς πιθανών εμβολίων με τις φαρμακοβιομηχανίες Moderna, Sanofi και Johnson & Johnson και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας BioNtech και CureVac, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι συνομιλίες έπονται της συμφωνίας που έκλεισαν τον Ιούνιο τέσσερα κράτη της ΕΕ με την AstraZeneca για εκ των προτέρων εξασφάλιση αγοράς 400 εκατ. δόσεων του πιθανού εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η εταιρεία, καταρχήν διαθέσιμες και στα 27 κράτη μέλη.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ σχετικά με τις συνομιλίες, σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Οι πολλαπλές διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνουν την δυναμικότερη στάση της ΕΕ για την απόκτηση πιθανών εμβολίων και θεραπειών κατά του κορονοϊού, μετά τις πρώιμες κινήσεις της Ουάσινγκτον για να εξασφαλίσει υποσχόμενες θεραπείες και εμβόλια.

«Συζητάμε με αρκετές εταιρείες για πιθανά εμβόλια», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Reuters σήμερα, δεν δέχτηκε όμως να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters οι συνομιλίες που έχουν προχωρήσει περισσότερο είναι αυτές με τις εταιρείες Johnson & Johnson και Sanofi, όπου η Κομισιόν διαπραγματεύεται τώρα τον αριθμό των δόσεων, πιο συγκεκριμένα, την προμήθεια 200 εκατ. δόσεων του πιθανού εμβολίου της Jonson & Johnson και 300 εκατ. δόσεων στο δεύτερο μισό του 2021 από το πιθανό εμβόλιο που αναπτύσσει η Sanofi σε συνεργασία με την βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline.

Η Sanofi επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία Moderna, της οποίας το πιθανό εμβόλιο έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, αλλά και με τις γερμανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας BioNtech και CureVac.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται από διαπραγματευτές που έχει επιλέξει μια διευθύνουσα ομάδα στην οποία εκπροσωπούνται και τα 27 κράτη μέλη.

Σε περίπτωση που οι δόσεις των εμβολίων δεν είναι αρκετές για ολόκληρο τον πληθυσμό της ΕΕ, θα κατανεμηθούν σύμφωνα με δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, έχει τονίσει η Κομισιόν.

Μία τρίτη πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η Επιτροπή επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία που έκλεισαν με την AstraZeneca η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στις δόσεις που έχει εξασφαλίσει η αρχική συμφωνία.