Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 09:14

-A +A

Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 09:14
Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα
-A +A

Με τον Φιλελεύθερο αυτού του Σαββατοκύριακου στα περίπτερα, το βιβλίο «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα-Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα» που συνυπογράφει η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Ν. Σακελλαροπούλου με έξι επιφανείς δικαστικούς λειτουργούς.

To βιβλίο αποτελεί μια σε βάθος έρευνα της Διανέοσις η οποία επιχειρεί να χαράξει έναν οδικό χάρτη για το πως μπορεί το δικαστικό μας σύστημα να γίνει ταχύτερο, πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό και πως μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος είναι μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Μια βραδυπορούσα και ασθμαίνουσα δικαιοσύνη, ακόμα κι αν είναι ανεξάρτητη δεν μπορεί να επιτελέσει την αποστολή της. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες στην επιχειρηματικότητα, στο επενδυτικό κλίμα αλλά και στην εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στους θεσμούς του κράτους.

Στα κείμενά τους οι Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μιχάλης Πικραμένος, Ιωάννης Συμεωνίδης, Βασίλειος Π. Ανδρουλάκης, Θεοκτή Νικολαΐδου, Λάμπρος Τσόγκας και Πέτρος Αλικάκος αναδεικνύουν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, αναλύουν τα αίτιά τους και προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις για την επίλυσή τους και, κατ’ επέκταση, για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος της χώρας μας.

Μερικά από τα ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις είναι:

- Πώς πρέπει να διαμορφωθεί η χωροταξική οργάνωση των δικαστηρίων;

- Ποια είναι η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης; -Ποιοι είναι οι νέοι προσανατολισμοί της δικαστικής εκπαίδευσης;

- Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο θεσμός της διαμεσολάβησης;

- Ποιος πρέπει να είναι ο νέος ρόλος των δικαστικών υπαλλήλων;

Αυτό το Σάββατο με τον Φιλελεύθερο

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα