Η «χρυσή» τηλεοπτική και διαδικτυακή εικόνα της Premier League

Η «χρυσή» τηλεοπτική και διαδικτυακή εικόνα της Premier League

Το (πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό) Brexit φάνηκε εξαρχής να είναι ένα πισωγύρισμα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αγγλίας. Κάποιοι έκαναν λόγο ακόμη και για «μαχαιριά» στην προσοδοφόρα Premier League η οποία θεωρείται από τους περισσότερους το πιο ανταγωνιστικό και πιο οργανωμένο πρωτάθλημα στον κόσμο. Η πολιτική αδιαλλαξία της βρετανικής κυβέρνησης, ωστόσο, σε αθλητικό επίπεδο έχει δείξει τον καιρό της πανδημίας μία πιο θετική στάση και στήριξη στο άθλημα, όπως απέδειξαν και τα δάνεια σε Τότεναμ και Αρσεναλ.

Την ίδια θετική στάση αναμένουν πλέον και οι 20 ομάδες της Premier League, οι οποίες ψήφισαν ομόφωνα την τριετή επέκταση του τηλεοπτικού συμβολαίου με τα δίκτυα Sky Sports, BT Sports και BBC για την εγχώρια αγορά, αλλά χρειάζονται και την έγκριση της κυβέρνησης. Από το 2006 κι έπειτα, η αγγλική λίγκα δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει τα δικαιώματά της απευθείας, λόγω μίας προ 15 ετών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί πιθανής κατάστασης μονοπωλίου του Sky Sports...

Η Premier League αποφάσισε να μην προχωρήσει στην καθιερωμένη πλειοδοτική διαδικασία, υπό το ρίσκο να μειωθούν τα ποσά που θα λάβουν οι ομάδες. Οι σύλλογοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι για την τριετία 2022 – 2025 τα δικαιώματα θα διατηρήσουν τα δίκτυα Sky Sports και ΒΤ Sports, ενώ το BBC θα κρατήσει τα στιγμιότυπα μη «ζωντανών» αγώνων και στην «εξίσωση» θα προστεθεί και η πλατφόρμα Amazon. Ο διαγωνισμός του 2018 για την τριετία 2019 – 2022 δεν είχε επιφέρει το συνηθισμένο αποτέλεσμα υψηλών προσφορών και οι ομάδες θέλησαν να διατηρήσουν τα κεκτημένα, που είναι τα σχεδόν 1,7 δις. ευρώ ετησίως!

Ποσό, πάντως, χαμηλότερο από τα σχεδόν δύο δις. τον χρόνο της συμφωνίας για την περίοδο 2016 – 2019. Η φερόμενη επιθυμία εμπλοκής από τα δίκτυα DAZN και Disney+ δεν συγκίνησε τις ομάδες, οι οποίες προτίμησαν τη σιγουριά της τρέχουσας συμφωνίας, σε μία εποχή, λόγω κορονοϊού, που ενδεχομένως να μείωνε τα έσοδα. Αντ’ αυτού, η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην Premier League να εξακολουθεί να ενισχύει τις χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Πέρσι, λόγω της πανδημίας, πρόσφεραν ποσό σχεδόν δύο δις. και φέτος θα υπάρξει μία επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκατ. λιρών.

Τα κέρδη για την Premier League μπορεί να αυξηθούν και από τα ψηφιακά αποθέματα των ομάδων στις πλατφόρμες των social media (Facebook, Instagram, Twitter). Μία έρευνα της εταιρίας ψηφιακής αποτίμησης Horizm, αναφέρει πως αυτά τα αποθέματα του αγγλικού πρωταθλήματος θα αξίζουν στο τέλος του 2021 όσο συνδυαστικά τα αντίστοιχα της La Liga και του ΝΒΑ. Η μελέτη τονίζει πως από τα 128 εκατ. δολάρια που κόστιζε πέρσι, το ψηφιακό υλικό των αγγλικών ομάδων στο τρέχον έτος η αξία θα ανέλθει στα 432 εκατ. δολάρια!