Το μεγάλο κόλπο των 1,7 δισ. ευρώ με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League

Το μεγάλο κόλπο των 1,7 δισ. ευρώ με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League

Η Premier League ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμη μεγάλο κόλπο επεκτείνοντας τις εγχώριες συμφωνίες της για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της στα τηλεοπτικά δίκτυα Sky, BT Sport, BBC και στην Over The Top πλατφόρμα, Amazon. Το εντυπωσιακό είναι πως θα συνεχίσει να παίρνει και το ίδιο ποσό όπως τώρα, δηλαδή 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η νέα συμφωνία αναμένεται να είναι για τρία χρόνια με έναρξη τον Αύγουστο του 2022 και παρακάμπτει τη διαδικασία του διαγωνισμού, όπου εκεί θα υπήρχε το ρίσκο να μειωθεί το ποσό που λαμβάνουν τα 20 κλαμπ του αγγλικού πρωταθλήματος από το 2019. Βέβαια, για να προχωρήσει το ζήτημα χωρίς δημοπρασία θα πρέπει ν' ανάψει το «πράσινο φως» η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά με δεδομένο τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία του κορονοϊού στο ποδόσφαιρο καθώς επίσης και με την σκιά της Super League να πλανάται πάνω από το άθλημα, η Ντάουνινγκ Στριτ φέρεται να βλέπει θετικά το σχέδιο.

Αυτή η λύση θα εγγυηθεί ότι τα έσοδα των ομάδων της Premier League θα παραμείνουν τα ίδια όπως επίσης και το χρήμα που διοχετεύουν στην υπόλοιπη «πυραμίδα» του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι πληρωμές αλληλεγγύης προς τα κλαμπ μικρότερων κατηγοριών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Παράλληλα, αυτό το μοντέλο βολεύει και τα δίκτυα, αφού σ' έναν ανοιχτό διαγωνισμό ενδεχομένως να κατέληγαν με άδεια χέρια.

Η αξία των εγχώριων τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League για τον κύκλο 2019-22 μειώθηκε κατά 8%, ξεπερνώντας σε συνολική αξία τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η διαφορά υπερκαλύφθηκε από τις διεθνείς πωλήσεις. Αυτή τη φορά η ποδοσφαιρική βιομηχανία περίμενε πως το συνολικό ποσό θα ήταν μικρότερο κατά 10 ή και 15%. Οπότε ο συνεταιρισμός θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια γνωρίζοντας πως η κυριότερη πηγή εσόδων είναι προστατευμένη. Είναι πια ξεκάθαρο γιατί υπήρχαν τόσες αντιδράσεις στη δημιουργία της Super League. Αν προχωρούσε ο συνεταιρισμός, αυτό το deal μάλλον δεν θα έμενε στο τραπέζι.

Ηδη έχουν επιτευχθεί δύο μεγάλες συμφωνίες για το μέλλον: με το beIN Sports στη Μέση Ανατολή για 422 εκατομμύρια ευρώ, ανανεώνοντας με το ποσό του τρέχοντος κύκλου, ενώ από του χρόνου θ' αρχίσει και η συνεργασία με την πλατφόρμα Nent για την Σκανδιναβία ,η οποία θα πληρώσει 2,3 δισεκατομμύρια για να έχει τα δικαιώματα για έξι χρόνια. Πριν δύο μήνες ο CEO της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, μιλώντας στο συνέδριο Business of Football των Financial Times, είπε: «αποδέχομαι πως είμαστε σε δύσκολο περιβάλλον, αλλά δεν αποδέχομαι πως η Premier League έχει”βαλτώσει” ή πως θ' ακολουθήσει μια πτωτική πορεία. Τα όσα συμβαίνουν αλλού δεν σημαίνει πως ισχύουν και για την Premier League».

          Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ PL
ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΣΟ
1992-97 220 εκατομμύρια ευρώ
1997-2001 770 εκατομμύρια ευρώ
2001-04 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ
2004-07 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ
2007-10 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ
2010-13 2 δισεκατομμύρια ευρώ
2013-16 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ
2016-19 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ
2019-22 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ