Η Βουλή έστειλε το κατηγορητήριο του Τραμπ στη Γερουσία

Η Βουλή έστειλε το κατηγορητήριο του Τραμπ στη Γερουσία

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε ότι το Σώμα θα λάβει τη Δευτέρα το άρθρο της κατηγορίας εναντίον του Προέδρου Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Μην κάνετε λάθος, θα διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διεξαχθεί ψηφοφορία εάν θα καταδικαστεί ο πρόεδρος. Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο Πελόσι, η οποία με πληροφόρησε ότι τα άρθρα θα παραδοθούν στη Γερουσία τη Δευτέρα» είπε ο Σούμερ.

Η δήλωση του έρχεται ενώ ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ζήτησε την αναβολή της δίκης ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή, που ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ της παραπομπής του Τραμπ με την κατηγορία ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουρίου, έχουν τονίσει ότι θέλουν μια γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης καθώς ξεκινά η θητεία του Τζο Μπάιντεν, ώστε να μπορέσει το Κογκρέσο και η χώρα να κινηθούν μπροστά. 

Ωστόσο, ο ΜακΚόνελ είπε στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ότι μια σύντομη αναβολή θα δώσει στον Τραμπ τον χρόνο να προετοιμαστεί και να ετοιμάσει την ομάδα των δικηγόρων που θα αναλάβουν την υπεράσπισή του, ώστε να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη. Σε ανακοίνωσή του, ο ΜακΚόνελ ανέφερε ότι έστειλε σχετική πρόταση στον Τσακ Σούμερ, ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, προτείνοντας η αποστολή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του κατηγορητηρίου, βάσει του οποίου θα δικασθεί ο Τραμπ, να γίνει στις 28 Ιανουαρίου. 

Το χρονοδιάγραμμα θα ορίσουν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αλλά και ο ΜακΚόνελ και ο νέος ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Σούμερ, που διαπραγματεύονται πώς θα κινηθεί προσεχώς το διαιρεμένο σε 50-50 γερουσιαστές των δύο κομμάτων σώμα.