Η Β. Κορέα ανατίναξε το γραφείο διασύνδεσης στα σύνορα με τη Ν. Κορέα

Η Β. Κορέα ανατίναξε το γραφείο διασύνδεσης στα σύνορα με τη Ν. Κορέα

Έκρηξη σημειώθηκε στο διακορεατικό γραφείο στο σύμπλεγμα Καεσόγνκ, σύμφωνα με όσα ανέφερε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο της Σεούλ, Yonhap, η Πιονγκγιάνγκ ανατίναξε το γραφείο, την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ειδική οικονομική ζώνη στην κορεατική μεθόριο, η οποία διοικείται τόσο από τη Βόρεια, όσο και από τη Νότια Κορέα. Οι δύο πλευρές εγκαινίασαν το πρώτο κοινό γραφείο διασύνδεσης, στη βόρεια πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης τον Σεπτέμβριο του 2018 στην πόλη Καεσογνκ το οποίο αποτελούσε επί της ουσίας το πρώτο κανάλι άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι η ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε με στρατιωτική δράση την Νότια Κορέα  καθώς κατηγόρησε τη Σεούλ για τις κακές διμερείς σχέσεις και την "αποτυχία" να εμποδίσει ακτιβιστές να πετούν φυλλάδια εναντίον της Πιονγκγιάνγκ. 

Περιγράφοντας τη Νότια Κορέα ως "εχθρό", η Κιμ Γιο Γιονγκ δήλωσε ότι έχει δώσει το πράσινο φως στους στρατιωτικούς αξιωματούχους ηγέτες της Βόρειας Κορέας να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα ως αντίποινα στις πράξεις της Σεούλ.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ είχε απειλήσει προ ημερών ξανά τη Νότια Κορέα ότι θα πληρώσει "ακριβό τίμημα" αν δεν έβαζε τέλος στην "προπαγάνδα με φυλλάδια" η οποία φέρεται να γίνεται μια από ομάδα Βορειοκορεατών που έχουν αυτομολήσει στην άλλη πλευρα. Η Κιμ Γιο- Γιονγκ αναφέρθηκε στους συμπατριώτες της αποκαλώντας τους "μπάσταρδα σκυλιά" και "αποβράσματα".

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να κινηθεί νομικά εναντίον δύο ακτιβιστικών ομάδων, κατηγορώντας τους αυτομολήσαντες ότι με τις πράξεις τους δημιουργούν διασυνοριακές εντάσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων κοντά στα σύνορα και προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά.

Αναλυτές θεωρούν ότι η Πιονγιάνγκ είναι  οργισμένη με τη Σεούλ επειδή δεν ασκεί πίεση στις ΗΠΑ για την άρση των αυστηρών κυρώσεων και ως εκ τούτου θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις.

Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω εξέλιξη αυτή αποτελεί βαρύ πλήγμα στην διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης και αναθέρμανσης των σχέσεων που εκτυλισσόταν τα προηγούμενα δύο χρόνια. 

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με ανακωχή κι όχι με την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

Παράλληλα, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε προ ημερών ότι δεν υπάρχει κάποια βελτίωση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

"Περαν απο την διατήρηση της προσωπικής σχέσης μεταξύ του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον παραμένει μία μακρόχρονη απειλή κατά του λαού της Βόρειας Κορέας" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Σον Γκουόν στο KCNA.

Η σύνοδος του Τραμπ και του Κιμ στη Σιγκαπούρη το 2018 ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ Αμερικανού προέδρου και ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία γέννησε ελπίδες προόδου στη βελτίωση των διμερών σχέσεων έπειτα από δεκαετίες ανταγωνισμού, οι δύο χώρες συμφώνησαν χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις να συνεργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ.


Μια δεύτερη Σύνοδος Κορυφής στο Ανόι όμως, έναν χρόνο μετά, έληξε άδοξα, εν μέρει διότι καμία από τις δύο πλευρές δεν συμφωνούσε στους όρους της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και την επακόλουθη διαδικασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, ενώ και το Κρεμλίνο εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση και κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με το Reuters.