Η αποστολή βοήθειας στο Ντονμπάς και το ευχαριστώ των αυτονομιστών στον Σαββίδη

Η αποστολή βοήθειας στο Ντονμπάς και το ευχαριστώ των αυτονομιστών στον Σαββίδη

«Ιδιαίτερα σημαντικό» για τα «απελευθερωμένα εδάφη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ Ντένις Πουσίλιν, την βοήθεια που απέστειλε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και ευχαρίστησε ονομαστικά τον πρόεδρό της Ιβάν Σαββίδη. Και αυτό την ώρα που οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ διεξάγουν έρευνες για τον ρόλο Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών επιχειρώντας να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς Πούτιν.

Η κίνηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας όπου πρόεδρος είναι ο Ιβάν Σαββίδης δημιουργεί ερωτήματα όχι για το είδος της βοήθειας που εστάλη στην περιοχή που σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις με τη συμμετοχή και των Ρώσων αυτονομιστών αλλά διότι επιλέχθηκε να αποσταλεί προς τον επικεφαλής της αυτονακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, η οποία σημειωτέον δεν αναγνωρίζεται από άλλη χώρα ή διεθνή οργανισμό παρά μόνο από το Κρεμλίνο.

«Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς την Ομοσπονδία και τον επικεφαλής της Ιβάν Ιγνατίεβιτς Σαββίδη για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ντένις Πουσίλιν, δίνοντας όμως και την διάσταση που δημιουργεί εντυπώσεις και ερωτήματα αφού χαρακτήρισε την κίνηση ως «ιδιαίτερα σημαντική για τα απελευθερωμένα εδάφη»

Και ναι μεν η Ομοσπονδία αποτελεί έναν οργανισμό που λειτουργεί στο πλαίσιο της ρωσικής διακυβέρνησης και ως εκ τούτου η επιλογή της κινείται σε αυτή τη λογική, η εμπλοκή του επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των κυρώσεων που επιβάλλονται σε Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρηματίες προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το Κρεμλίνο και το καθεστώς Πούτιν ως προς την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Το θέμα ανακύπτει από την απ' ευθείας διάθεση της βοήθειας στους αυτονομιστές που σημειωτέον κινούνται στην ευρύτερη περιοχή ως τμήματα, όχι αναγνωρισμένα, του ρωσικού στρατού. Άλλωστε και πριν την εισβολή ο ρόλος τους ήταν ακριβώς η υλοποίηση του σχεδίου διάσπασης του ουκρανικού κράτους που ξεκίνησε επίσημα το 2014 με την προσπάθεια προσάρτησης από τη Ρωσία της περιοχής της Κριμαίας.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας αναφέρει ότι «Τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή ιατρικής βοήθειας, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Μαριούπολης, γύρω χωριά και αγροκτήματα.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Εθνική-Πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας παρέδωσε στη Μαριούπολη ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα) και οχήματα εξοπλισμένα με δεξαμενές που χωρούν έως και 30 τόνους πόσιμο νερό.

Σήμερα, ελληνικοί δημόσιοι οργανισμοί από όλη τη χώρα έχουν ενταχθεί στη συλλογή βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο - Μόσχα, Δημοκρατία της Κριμαίας, Περιφέρεια Ροστόφ, Περιφέρειες Σταυρούπολης και Κρασνοντάρ Περιφέρειες Τομσκ, Σβερντλόφσκ, Δημοκρατία του Ταταρστάν, Βορρά Οσετία (Αλανία)».