Η απόδοση του 10ετους απειλεί την μερισματική απόδοση του S&P 500

Η απόδοση του 10ετους απειλεί την μερισματική απόδοση του S&P 500

Το ιστορικό αβαντάζ που διατηρούσε η μερισματική απόδοση του δείκτη S&P 500 έναντι της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κοντεύει να εξαφανιστεί ένα χρόνο μετά τη δραματική πτώση των επιτοκίων. Ενώ η μείωση του κόστους χρήματος άνοιξε τον δρόμο για την ανάκαμψη της Wall Street, τώρα πολλοί ανησυχούν ότι θα συμβεί το αντίθετο.

Η μείωση του κόστους χρήματος άνοιξε το δρόμο για την ανάκαμψη της Wall Street μετά τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία. Τώρα όμως οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που ελήφθησαν για να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη μπορεί να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν ανοδικά την απόδοση του 10ετους ομολόγου έως το 1,39% που είναι το υψηλότερο της επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. Η απόδοση του 10ετους treasury βρισκόταν στο 1,35% την Τρίτη, πολύ κοντά στη μερισματική απόδοση του χρηματιστηριακού δείκτη S&P500 που είναι γύρω στο 1,46% σύμφωνα με τη Datastream.

 Η μερισματική απόδοση του S&P​ ​500 μειωνόταν σταδιακά με τον δείκτη να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά τους τελευταίους μήνες, αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών επιτοκίων που αυξάνουν την ελκυστικότητα των μετοχών. Πρόκειται για βαθμιαία επιστροφή σε πιο κανονική σχέση όπου η μερισματική απόδοση συνήθως υπολείπεται της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου.

 Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Jefferies, αν η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα συνεχιστεί θα υπάρξει πίεση στις μετοχές, ιδιαίτερα σε αυτές που βρίσκονται σε υπερτιμημένα επίπεδα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά τις τελευταίες εβδομάδες με την νέα κυβέρνηση Biden να ετοιμάζεται να φέρει στο Κογκρέσο δημοσιονομικό πακέτο $1,9 τρι​σ. για να ανακουφίσει τις πληγές που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία.

Παρόλο που πολλοί το βλέπουν αναγκαίο για να τονωθεί η οικονομία, η αγορά ανησυχεί ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός με την οικονομία να παίρνει τα πάνω της. Η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα επίσης τροφοδοτεί τις ανησυχίες αυτές.

 Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο του 2020 με την πανδημία να ξαφνιάζει τις παγκόσμιες αγορές και να χτυπά αδυσώπητα την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, η βουτιά της χρηματιστηριακής αγοράς είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση της μερισματικής απόδοσης του δείκτη S&P500 παρόλο που πολλές εισηγμένες διέκοψαν τη διανομή μερισμάτων.

Τον Μάρτιο του 2020 η μερισματική απόδοση του S&P500 έφτασε το 2,76%, εμφανίζοντας ιστορικό πριμ σε σχέση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου που έπεσε στο 0,76%.

​Έκτοτε, πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να διανέμουν μερίσματα με αρκετές να τα αυξάνουν. Το σύνολο των μερισμάτων που διένειμαν οι εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη S&P500 πέρυσι ανήλθαν στα $483 δισ. και φέτος αναμένεται να αυξηθούν γύρω στο 5%.

Τα επιτόκια αποτελούν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την πορεία των μετοχών. Είναι φυσικό η άνοδος των αποδόσεων στις ΗΠΑ να προκαλεί αναταράξεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

Όπως αναφέρει η UBS σε έκθεση της, «στη χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να φαίνεται μία μη γραμμική αύξηση της ευαισθησίας στα πραγματικά επιτόκια όταν αυτά αυξάνονται κατά 30 με 40 μονάδες βάσης σε περίοδο τριών μηνών».

Η χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί με προσοχή τη σταθερή άνοδο των πραγματικών αποδόσεων, αφαιρουμένου του πληθωρισμού.

Πάντως, ο επικεφαλής της Federal Reserve αντέκρουσε την Τρίτη τους ισχυρισμούς ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ενδέχεται να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει φούσκες στις αγορές κινητών αξιών, επιμένοντας ότι η στήριξη της οικονομίας παραμένει αναγκαία και οτι οι επενδυτές αντιδρούν κυρίως στις προσδοκίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα πετύχει.