Η αναμέτρηση των «ανανεωμένων»

Η αναμέτρηση των «ανανεωμένων»

Ο χρόνος μπορεί να επουλώνει τις πληγές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ουλές θυμίζουν τα τραύματα. Στην Ιταλία, αυτό που άφησε ο κόουτς Τζαν Πιέρο Βεντούρα δεν έχει ξεχαστεί, μαζί με τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, το Νοέμβριο του 2017 κόντρα στην Σουηδία. Στην «σκουάντρα ατζούρα» το θυμούνται καλά ενόψει της πρεμιέρας του EURO απόψε με την Τουρκία (22:00, ANT1). Οι Ιταλοί ξέρουν πως είναι το φαβορί στον πρώτο όμιλο όπου συμμετέχουν η Ουαλία και η Ελβετία, αλλά επίσης γνωρίζουν πως σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA αυτό είναι το δεύτερο πιο δύσκολο γκρουπ, μετά τον 6ο όμιλο με Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Στην Τουρκία, πάλι, δεν έχουν ξεχάσει το πέρασμα του Μιρτσέα Λουτσέσκου. Η Ιταλία και η Τουρκία έπαιξαν για τελευταία φορά σε μεγάλη διοργάνωση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016. Τώρα, είναι ανανεωμένες και με φιλοδοξίες.

Οι πρωταγωνιστές της αλλαγής δεν είναι άλλοι από τους προπονητές. Βέβαια, τόσο ο Ρομπέρτο Μαντσίνι όσο κι ο Σενόλ Γκιουνές δεν ήταν οι πρώτες επιλογές των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών των χωρών τους. Οι Ιταλοί τον Κάρλο Αντσελότι ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν να πληρώσουν το κασέ του. Ο Μαντσίνι, όμως, ήταν πιο προσιτός προερχόμενος από ένα δύσκολο χρόνο στη Ζενίτ. Οι Τούρκοι κοίταξαν αρχικά στο εξωτερικό και κατέληξαν στον Γκιουνές, τον κόουτς που καθοδήγησε την Τουρκία στην 3η θέση του Μουντιάλ του 2002.

Ο Μαντσίνι παρέλαβε μια ομάδα διαλυμένη και κλήθηκε να δουλέψει σε μια Ομοσπονδία με πολύ... παρασκήνιο. Κατάφερε να γίνει φίλος με όλους και κράτησε τον περίγυρο ήρεμο. Κι αυτό χωρίς να βασιστεί στον «κορμό» κάποιας μεγάλης ομάδας. Στο τελευταίο φιλικό της (4-0 την Τσεχία) έπαιξαν 17 παίκτες από δέκα διαφορετικούς συλλόγους. Αν εκμεταλλεύτηκε τη δουλειά κάποιου προπονητή, ήταν του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι της Σασουόλο (πρόλαβε και τον «άρπαξε» η Σαχτάρ Ντόνετσκ). Τώρα, η Ιταλία μπαίνει στο EURO ταπεινή, αλλά και πεινασμένη. Οι παίκτες της εμβολιάστηκαν για ν' αποφευχθούν προβλήματα και μετράει 27 σερί ματς αήττητη. Εχει νικήσει στα τελευταία οχτώ χωρίς να δεχθεί γκολ. Παίζει πολλές φορές με 4-3-3 και το κέντρο βάρους της δεν είναι η άμυνά της, αλλά η μεσαία γραμμή με τον Ζορζίνιο (παίκτη που «έχτισαν» πάνω του δύο εξαιρετικοί κόουτς, ο Μαουρίτσιο Σάρι κι ο Τόμας Τούχελ στην Τσέλσι), τον Νικολό Μπαρέλα (Ιντερ), ενώ στην πρεμιέρα θα είναι βασικός κι ο Μανουέλ Λοκατέλι (Σασουόλο) τον οποίο θέλουν η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Μάρκο Βεράτι (Π.Σ.Ζ.) είναι τραυματίας. Την εμπειρία προσθέτουν οι αμυντικοί Μπονούτσι και Κιελίνι (Γιουβέντους και οι δύο) και ο μεσοεπιθετικός Λορέντσο Ινσίνιε. Εκείνοι κρατούν και τα... μπόσικα στ' αποδυτήρια.

Ο Γκιουνές μπήκε σε μια ομάδα που δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους ποδοσφαιριστές της. Ισως δεν είχε έρθει και το πλήρωμα του χρόνου, αλλά υπήρχαν μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και παράπονα για τον Λουτσέσκου. Ο 69χρονος, ο γηραιότερος τεχνικός στο EURO, δημιούργησε μια ομάδα που έχει άγνοια κινδύνου. Στα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήρε τέσσερις βαθμούς από τη Γαλλία, ενώ στα πρόσφατα ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ, νίκησε την Ολλανδία και τη Νορβηγία του Ερλινγκ Χάαλαντ. Ο μέσος όρος ηλικίας της αποστολής της Τουρκίας είναι 24,9 χρόνια – είναι η πιο νεαρή στο EURO. Ο Γκιουνές, όπως κι ο Μαντσίνι, προσαρμόστηκε στους παίκτες του. Με τις «μεγάλες» παίζει με αντεπιθέσεις και περιμένει από τον αποτελεσματικό 36χρονο φορ Μπουράκ Γιλμάζ (Λιλ) να βρει δίχτυα, ενώ οι χαφ Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν) και Γιουσούφ Γιαζιτζί (Λιλ) προσθέτουν τη δημιουργικότητα και οι νεαροί σέντερ μπακ Τσαγλάρ Σογιουντζού (Λέστερ) και Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους), 25 και 23 ετών αντίστοιχα, την κρατούν σταθερή.