Η αναφορά - αίνιγμα Μητσοτάκη για το μέλλον της Ευρώπης

Η αναφορά - αίνιγμα Μητσοτάκη για το μέλλον της Ευρώπης

Γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο ή πρόκειται για μία έκφραση  αγωνίας του για το αύριο της Ευρώπης; Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του κοινοβουλίου, η οποία δε «φωτίστηκε» όσο θα έπρεπε εξαιτίας της επικαιρότητας, προκαλεί συζητήσεις και επιδέχεται πολλών ερμηνειών. 

«Ανεξάρτητα από τις σημερινές συζητήσεις και τις διαφωνίες, τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, είμαι βέβαιος ότι τελικά μια λύση κοντά σε αυτό το οποίο περιέγραψα θα προκύψει. Ο σκοπός όμως είναι να μην έρθει πολύ αργά. Όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου. 

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης , βάζοντας στο στόχαστρό του την στάση κυρίως της Γερμανίας σε σχέση με την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία. Προχωρά μάλιστα στην ευθεία προειδοποίηση ότι η Ένωση μπορεί να «πληγεί ανεπανόρθωτα», προφανώς περιγράφοντας τη διάλυση της. 

Είναι σαφές ότι η κατάσταση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι και η καλύτερη , με το ρήγμα όσο περνάει ο καιρός να βαθαίνει, μεταξύ των λεγόμενων «δυνατών» και των «αδυνάτων». 

«...Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί". Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010, ούτε 2015» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στο Βερολίνο που ηγείται αυτής της τόσο μονοδιάστατης λογικής απέναντι στις συνέπειες του ιού. 

Παρότι παραμένει ένας από τους πλέον ευρωπαϊστές πολιτικούς ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να εκφράζει την ανησυχία αλλά και την αντίθεση του με επιλογές της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της σε σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με την στάση της κυρίας Μέρκελ.

Είναι νωπές άλλωστε  οι μνήμες της «δύσκολης» επικοινωνίας που είχαν Μητσοτάκης - Μέρκελ μετά από την μη πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης στη διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι  το τελευταίο διάστημα δεν «περπατούν με τον ίδιο βηματισμό» σε βασικά ζητήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση που κυριαρχεί στην κυβέρνηση  είναι ότι «εάν κάνεις αυτά που πρέπει αργά και όχι στην σωστή στιγμή, ακόμα και αν σπρώξεις πολλά χρήματα, δε θα έχεις κανένα αποτέλεσμα». Δεν είναι λίγοι μάλιστα εντός του Μεγάρου Μαξίμου που επισημαίνουν ότι «εφόσον οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού αντιμετωπιστούν με ρυθμούς Ευρώπης» τότε θα υπάρξει πρόβλημα. 

Με αυτά τα δεδομένα  η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη για το ευρωομόλογο, ενώ δε θα πει όχι και στο σενάριο ο ESM να ενισχύσει με ρευστότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις που παραπέμπουν σε μνημονιακές λογικές