Η άγνωστη λεπτομέρεια της μαραθώνιας συνόδου κορυφής, ενισχύεται η θέση της Ελλάδας

Η άγνωστη λεπτομέρεια της μαραθώνιας συνόδου κορυφής, ενισχύεται η θέση της Ελλάδας

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την μαραθώνια σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Τα περισσότερα αφορούσαν στις μεγάλες διαφορές μεταξύ Βορρά Νότου αλλά και στην προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνει ενωμένη σε μία τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι η χώρα μας εκτός από την έντονη παρουσία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών,ανέκτησε έναν ευρύτερο συντονιστικό ρόλο αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.

Ένα στοιχείο που προσδίδει «ανεβάζει τις μετοχές» της ελληνικής κυβέρνησης . Ποιο είναι αυτό ; Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη σύνθεση του Ταμείου Ανάκαμψης και την ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, ο Αλέξης Πατέλης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού,  παρατήρησε ότι μολονότι το ποσό που αναλογούσε σε δάνεια είχε αυξηθεί, το ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI) που θα μπορούσε να αντλήσει κάθε χώρα είχε μείνει στάσιμο. Αυτό στην πράξη σήμαινε ότι μέρος των αυξημένων δανείων θα έμενε μη προσβάσιμο, αναξιοποίητο.

Ο κ.Πατέλης λοιπόν, όπως επισημαίνουν ενημερωμένες πηγές, δεν κράτησε την παρατήρηση αυτή μόνο για την ελληνική αποστολή. Αμέσως ενημέρωσε τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, οι οποίοι δεν το είχαν αντιληφθεί. Όταν η ιταλική αποστολή μάλιστα έθεσε το θέμα στους Ολλανδούς, εκείνοι απάντησαν κυνικά ότι γνώριζαν το θέμα, όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα ήταν δυνατό να απορροφηθεί το σύνολο των 360 δισεκ. ευρώ που προέβλεπε το ταμείο με τη μορφή δανείων. 

Τελικά  τα υπόλοιπα κράτη αντιτάχθηκαν στην ολλανδική θέση, με συνέπεια στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων να αυξηθεί το ποσοστό επί του GNI που μπορεί να λάβει ως δάνεια μία χώρα, από 4,7% σε 6,8% . Η αλήθεια πάντως είναι ότι  η πορεία μέχρι τις «ιστορικές», όπως τις χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσεις της συνόδου ήταν μακρά.

Ως αφετηρία μπορούμε να ορίσουμε την  25η Μαρτίου όταν  εννέα ηγέτες, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κοινή επιστολή με την οποία ζητούσαν μία μορφή κοινού δανεισμού ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των εξαιρετικών συνθηκών που πλήττουν όλες τις χώρες, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της.

Η πρόταση τότε  συνάντησε αντίσταση, με πρωταγωνίστρια την Γερμανία. Το Βερολίνο πίεζε η στήριξη για την ανάκαμψη των κρατών-μελών να δοθεί εξ ολοκλήρου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Παρόλαυτα μετά από πολλές διαβουλεύσεις, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και παρασκηνιακές, το κλίμα άλλαξε και ήρθε η απόφαση της περασμένης εβδομάδας.Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της συνόδου των Βρυξελλών εκτός από τα πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα, ενισχύουν και τη θέση της χώρας μας έναντι των άλλων κρατών μελών, μπαίνοντας σε θέση πρωταγωνιστή στην ευρωπαίκή σκηνή.