H Σουηδία δεν ανέχεται τις απειλές και το μίσος

H Σουηδία δεν ανέχεται τις απειλές και το μίσος

Τί κακό έκανε ο Μάρκους Μπεργκ; Εχασε μια «κλασική» ευκαιρία σχεδόν σε άδειο τέρμα στην ισοπαλία 0-0 της Σουηδίας με την Ισπανία στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης. Ωστόσο, το κυρίαρχο θέμα εδώ και δύο ημέρες στον αθλητικό Τύπο (και όχι μόνο) της χώρας, αλλά και στο περιβάλλον της Εθνικής ομάδας δεν είναι το θετικό αποτέλεσμα που πήρε κόντρα σ' ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του EURO, μα οι απειλές προς τον Μάρκους Μπεργκ.

Ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού αστόχησε και αυτό προκάλεσε χιλιάδες σχόλια, κυρίως προσβολές και απειλές στα social media. H Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σουηδίας ανέλαβε δράση. Κατήγγειλε τα πιο επιθετικά απ' αυτά στην αστυνομία. «Δυστυχώς δεν είναι πρώτη φορά συμβαίνει και δεν θα είναι και η τελευταία», δήλωσε ο υπεύθυνος ασφάλειας του οργανισμού, Μάρτιν Φρέντμαν. «Υπάρχουν στοιχεία για απειλές και διάφορες βρισιές. Θα στραφούμε στις αρχές», πρόσθεσε. Ο Φρέντμαν και η ομάδα του εξέτασαν τα feeds της Εθνικής Σουηδίας και του ίδιου του Μπεργκ. Παρατήρησαν πως τα προσβλητικά σχόλια εκτοξεύθηκαν μετά τη χαμένη του ευκαιρία. «Είναι πραγματικά θλιβερό μια τέτοια εξαιρετική αθλητική προσπάθεια να μείνει στην σκιά. Αυτό που συνέβη στην Ισπανία είναι λόγος για να γιορτάζει το σουηδικό ποδόσφαιρο», κατέληξε ο Φρέντμαν.

Ενας άλλος πρώην παίκτης ελληνικής ομάδας και συγκεκριμένα ο Τζίμι Ντουρμάζ, που πέρασε από τον Ολυμπιακό, το 2019 είδε έναν 17χρονο να τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο για τα όσα του έγραψε στο Instagram όταν εκείνος έκανε το φάουλ που οδήγησε στο γκολ της Γερμανίας και στη νίκη της με 2-1 στο 90'+5' της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σουηδίας είναι μια από τις λίγες που δίνουν τέτοια σημασία στο τί γράφεται στα social media διότι οι παράγοντές της αντιλαμβάνονται πόσο κακό μπορούν να κάνουν στη ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Ο Μπεργκ και στο παρελθόν δέχθηκε παρόμοιες επιθέσεις. Οπως και τόσοι άλλοι ποδοσφαιριστές. Πλέον, οι επιθέσεις προς τους παίκτες μέσω των social media έχουν ξεφύγει στο ποδόσφαιρο, με τους Αγγλους παίκτες να καταγγέλλουν συνεχώς πως λαμβάνουν ρατσιστικά μηνύματα.

«Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός. Νικάμε και χάνουμε όλοι μαζί. Αλλες φορές έχεις τύχη και άλλες όχι. Δεν είναι τίποτα παράξενο», τόνισε ο συμπαίκτης του Μπεργκ, Αλεξάντερ Ισάκ. Ο πρώτος από τους πολλούς που τον υπερασπίστηκαν δημοσίως. «Είναι τόσο γελοίο όλο αυτό που συμβαίνει... δεν πρόκειται να ξοδέψω ενέργεια να μιλήσω γι' αυτό το ζήτημα. Πρόκειται για ποταπά σχόλια. Τόσο εγώ όπως και η υπόλοιπη ομάδα ξέρουμε το πόσο σημαντικός είναι ο Μάρκους για εμάς», πρόσθεσε ο τερματοφύλακας Ρόμπιν Ολσεν, οποίος για ένα διάστημα έπαιξε στον ΠΑΟΚ.