H Nissan αναθεωρεί θετικά τα μεγέθη της

H Nissan αναθεωρεί θετικά τα μεγέθη της

Σε θετική αναθεώρηση των απωλειών της για το τρέχον οικονομικό έτος (31 Μαρτίου) προχώρησε η Nissan, που προβλέπει πλέον να διαμορφωθούν στα 205 δισ. γιεν έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 340 δισ, ωστόσο παράλληλα μείωσε τον αρχικό στόχο πωλήσεων αυτοκινήτων της από τα 4,165 εκατ. στα 4.015 λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών (μικροτσίπ).

Σημειώνεται ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση για τις λειτουργικές ζημίες της Nissan είναι μικρότερη από τη μέση προβλεπόμενη των 230,1 δισ. γιεν, που είχαν εκφράσει 19 αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv SmartEstimate.

Οι διαφορές μεταξύ των αρχικών και των αναθεωρημένων προβλέψεων οφείλονται στην αύξηση της ζήτησης αυτοκινήτων στην Κίνα κατά 6,4% σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Nissan να μειώσει τα ετήσια πάγια έξοδα της κατά 300 δισ. γιεν και να μειώσει περιορίσει την παραγωγή της κατά ένα πέμπτο περίπου.

Σημειώνεται πάντως ότι παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ οδήγησε τη Νissan ήδη να περιορίσει την προηγούμενη μήνα την παραγωγή στο πλέον κερδοφόρο μοντέλο της το υβριδικό Note.

Παρόλα αυτά, στους τρεις τελευταίους μήνες του 2021 η Nissan κατάφερε να σημειώνει κέρδη της τάξεως των 27,1 δισ. γιεν, σε αντίθεση με τα 22,7 δισ, γιεν για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.