Απειλή βέτο από Κύπρο για κυρώσεις της ΕΕ κατά Λευκορωσίας λόγω Τουρκίας
Guardian

Απειλή βέτο από Κύπρο για κυρώσεις της ΕΕ κατά Λευκορωσίας λόγω Τουρκίας

Για απειλή της Κύπρου να μπλοκάρει τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στη Λευκορωσία κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως η Λευκωσία αντιδρά στην άρνηση της ΕΕ να επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυπριακή στάση έχει «απογοητεύσει» διπλωμάτες της ΕΕ, ενώ διπλωματικές πηγές δηλώνουν στον Guardian ότι το θέμα είναι «σοβαρό».

Σχολιάζουν πως η Λευκωσία «κρατά βασικά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας όμηρο», υποστηρίζουν πως «όλοι είναι θυμωμένοι, όλοι είναι ενοχλημένοι» και σημειώνουν ότι «αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες (για την Κύπρο)».

Τα μέτρα κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε 40 αξιωματούχους και ελπίζεται ότι θα επικυρωθούν στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Δευτέρας.

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παροτρύνοντας την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει για να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα ότι «πολλοί ηγέτες της ΕΕ αντιτίθενται στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων επί της Τουρκίας».