Γκ. Μαγιορκίνης: Εφικτός ο μηδενισμός των κρουσμάτων τον Μάιο

Γκ. Μαγιορκίνης: Εφικτός ο μηδενισμός των κρουσμάτων τον Μάιο

«Πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε αλλά να προσέξουμε γιατί είμαστε στην αρχή του τέλους», τονίζει το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εκτιμά ότι είναι εφικτό να υπάρξει μέχρι τον Μάιο μηδενισμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ κάλεσε τον κόσμο «να κάνει υπομονή και να μην ξεγελαστεί από τα καλά δεδομένα, γιατί το πρώτο που βλέπουμε από τις αναλύσεις είναι ότι αν ξεφύγουμε από τη σοβαρότητα του lockdown η επιδημία θα επανέλθει άσχημα πολύ σύντομα. Ζητάμε υπομονή γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ καλό ότι είχαμε μείωση των διασωληνωμένων γιατί δείχνει ότι βαίνουμε προς μια μείωση του στρες στο σύστημα υγείας» και εξήγησε πως «για να αναστρέψουμε το lockdown μπορεί να γίνει μέχρι τον Μάιο ο μηδενισμός των κρουσμάτων».

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε, ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εκρίζωση του ιού, η οποία είναι και εφικτή όπως φαίνεται στην Κίνα αφού είχαν μηδενισμό κρουσμάτων επί σειρά ημερών».

Ερωτηθείς για την ανοσία ασθενών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι έχουμε «ελάχιστες περιπτώσις αναζωπύρωσης του κορωνοϊού σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει αλλά με σχετικά καλή βεβαιότητα θα το γνωρίζουμε το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο».

Τέλος, σημείωσε πως «ό,τι περιμένουμε από αναζωπύρωση θα έρθει από το εξωτερικό. Οποτεδήποτε χαλαρώσουν τα μέτρα από έξω για μετακίνηση πληθυσμού θα έχουμε νέα κρούσματα».