8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Γιατί τα crypto βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση

Γιατί τα crypto βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση
Φωτογραφία αρχείου

Το Bitcoin (BTC) βρίσκεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς αυξάνεται η εντεινόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα. Την Δευτέρα το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα κινήθηκε πτωτικά προς τα $38.500 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 15 Μαρτίου με ημερήσια πτώση της τάξης του 3%.

Τόσο οι παγκόσμιες αγορές κινήθηκαν στο κόκκινο, αλλά και τα εμπορεύματα αντιμετώπισαν επίσης μεγάλες απώλειες. Σε αντίθεση χρυσός και το αμερικανικό δολάριο κινήθηκαν θετικά.

Εκτός από τους συνηθισμένους τίτλους των μακροοικονομικών ειδήσεων και τη στάση της Fed, υπήρξαν δύο παράγοντες που επηρέασαν τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Πέρα από την πτώση παρατηρήθηκε και σημαντική μείωση του όγκου συναλλαγών.

Το φιλί της ζωής από τα αλγοριθμικά stablecoins

Το άρθρο του Arthur Hayes, ιδρυτή του ανταλλακτηρίου παραγώγων BitMex, o οποίος θεωρεί πως το $BTC θα κινηθεί καθοδικά στα $30.000 και το $ETH στα $2.500 έως τα τέλη Ιουνίου, προκάλεσε μαζικές πωλήσεις calls Μαΐου και Ιουνίου, με αποτέλεσμα το επίπεδο αντιστροφής κινδύνου να πέσει στο -10%.

Αντίθετα, η αύξηση της δυναμικής και της κεφαλαιοποίησης των αλγοριθμικών stablecoin φαίνεται να έχει θέσει σημαντική υποστήριξη στο επίπεδο των $35.000 + στην αγορά. Το παράδειγμα του Luna Foundation Guard (LFG) φαίνεται να είναι έτοιμο να υποστηριχθεί από το FRAX, NEAR και TRON και μένει να δούμε ποια κρυπτονομίσματα θα επιλέξουν τα παραπάνω blockchain, καθώς και εάν χρησιμοποιήσουν BTC/ ETH για collateral.

Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο το LFG αγόρασε BTC και AVAX, τα αλγοριθμικά stablecoin θα χτίσουν τα θησαυροφυλάκια τους στα κύρια νομίσματα ($ FRAX, $NEAR, $TRX) και πιθανώς να χρησιμοποιήσουν και μεγαλύτερα σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα.

Αν και αυτό το αποτέλεσμα έχει προσφέρει κάποια ανακούφιση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, μένει να δούμε εάν αυτό το μοντέλο είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Θα έχουμε σύντομα έγκριση BTC Spot ETF στις ΗΠΑ;

Η Grayscale συνέχισε την προσπάθεια πολλών μηνών για να πείσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει τη μετατροπή του Bitcoin Trust, της εταιρείας επενδύσεων με επενδυμένα κεφάλαια αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF).

Τα ETF δεσμεύουν τίτλους όπως μετοχές ή εμπορεύματα και επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές αυτών χωρίς να κατέχουν απευθείας πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι Bitcoin ETF: τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin (συμβόλαια παραγώγων που κερδοσκοπούν στην τιμή διαπραγμάτευσης του κρυπτονομίσματος) και τα Bitcoin spot ETF (τα οποία λειτουργούν με την τρέχουσα τιμή του Bitcoin).

Η Grayscale φιλοδοξεί να λάβει άδεια για ένα ETF spot Bitcoin. Η SEC έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει τέσσερα Bitcoin ETF με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ωστόσο δεν έχει εγκρίνει ούτε ένα Bitcoin ETF spot.

Οι δικηγόροι της Grayscale υποστήριξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο η ρυθμιστική υπηρεσία ενέκρινε το τέταρτο ETF συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin, Teucrium, άνοιξε την πόρτα για ένα ETF spot Bitcoin.Οι δικηγόροι της Grayscale υποστήριξαν ότι τα τρία πρώτα ETF συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin εγκρίθηκαν από την SEC βάσει του νόμου περί επενδυτικών εταιρειών του 1940. Το Teucrium ETF, ωστόσο, εγκρίθηκε βάσει του Securities Act του 1933. Η SEC είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο νόμος του 1940 προσέφερε ορισμένες προστασίες επενδυτών που δεν καλύπτονταν από τον νόμο του 1933.

Το συμπέρασμα είναι ότι επειδή τα ETF spot Bitcoin δεν μπορούσαν να κατατεθούν μέσω του νόμου του 1940, προσέφεραν ανεπαρκή προστασία των επενδυτών. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Grayscale δεν υπάρχει διαφορετική βάση για την διαφορετική αντιμετώπιση των προϊόντων spot bitcoin από τα προθεσμιακά προϊόντα bitcoin.

Η SEC θα αποφασίσει μέχρι τον Ιούλιο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grayscale Michael Sonnenshein δήλωσε ότι θα μηνύσει την SEC εάν η αίτηση απορριφθεί.