Γιατί ο πήχης της ανάπτυξης ανεβαίνει όλο και ψηλότερα

Γιατί ο πήχης της ανάπτυξης ανεβαίνει όλο και ψηλότερα

Η ελληνική οικονομία  φαίνεται να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις μετριοπαθείς προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. 

H πρόσφατη αναθεώρηση προς τα πάνω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  του ρυθμού ανάπτυξης  για ολόκληρη την ευρωζώνη για φέτος στο 4,6% από 4%,  δημιουργεί ένα ευνοϊκότερο εξωτερικό περιβάλλον για την εγχώρια οικονομία. 

Ο εξωτερικός παράγοντας εκτιμάται ότι της θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, ότι θα δημιουργήσει το περιβάλλον για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, όπου το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε  μόλις κατά 2,3% (όταν η δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ αναλυτών προεξοφλούσε ύφεση 4,9 %) η επίδοση της ελληνικής  οικονομίας την κατατάσσει μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ 

Όπως προκύπτει τόσο από τους πρόδρομους δείκτες (εμπιστοσύνης, κλίματος), όσο και από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, στην ατμομηχανή της ανάπτυξης φαίνεται ότι βρίσκεται ο επιχειρηματικός τομέας.

Παρ' ότι δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, οι δραστηριότητες που συνδέονται με αυτόν έδειξαν όχι μόνο αντοχή, αλλά και σημάδια βελτίωσης.

Για παράδειγμα, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους αύξηση 8,6%, η οποία αποτελεί και την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών.

Η συμβολή των επενδύσεων στο ΑΕΠ ήταν της τάξεως του 0,9% ενώ κατά 2,3 εκατοστιαίες μονάδες συνέβαλαν και τα αποθέματα.  

Οι επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, όταν θα ξεκινήσουν να εισρέουν οι πόροι από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κλείνοντας έτσι το επενδυτικό κενό της χώρας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η κατάσταση αναμένεται να αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, όπου η χώρα εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Σημειωτέον ότι το περσινό δεύτερο τρίμηνο ήταν το πλέον καταστροφικό καθώς  καταγράφηκε σε ετήσια βάση  συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 13,9%. 

Η προσδοκία για τις ακόμη καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο του έτους αντικατοπτρίζονται στους δείκτες οικονομικούς κλίματος, οι οποίοι σημειώνουν σημαντική άνοδο από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, γεγονός που υποδηλώνει μια σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας σε μια μερική κανονικότητα. 

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τον Μάιο, ήταν φανερή σε όλους τους επιμέρους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες,  βιομηχανία) πλην του κατασκευαστικού.

Κατά συνέπεια από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ο συνδυασμός  των αυξημένων προσδοκιών στο λιανεμπόριο με την άνοδο των καταναλωτικών προσδοκιών, θα  δώσει «πρόσθετους πόντους» στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου μέσω της αυξημένης κατανάλωσης.

Το πως θα μεταφραστούν όλα τα παραπάνω ποσοστικοποιημένα  στο ΑΕΠ  του δευτέρου τριμήνου αποτελεί μία δύσκολη  άσκηση. Η οποία γίνεται ακόμη δυσκολότερη και με μεγαλύτερες αβεβαιότητες αν θελήσουμε να προβάλουμε τα αποτελέσματα της στο σύνολο του έτους.

Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται  είναι ένας αέρας αισιοδοξίας στις προβλέψεις που διατυπώνονται.

Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας ανέβασαν τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 5,7%, ενώ της Alpha Bank κάνουν λόγο για αύξηση άνω του 4,5%.

Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι προβλέψεις είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο, καθώς τα νούμερα ανεβοκατεβαίνουν με μεγάλη ευκολία.

Στον προϋπολογισμό η πρόβλεψη για το ΑΕΠ φέτος ήταν αύξηση κατά 4,8%. 

Είναι αντιληπτό βέβαια ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο αρκετές παραδοχές έχουν αλλάξει (αλλά μάλλον προς το καλύτερο όπως για παράδειγμα το μέγεθος της ύφεσης πέρυσι ήταν πολύ μικρότερο - 8,2%  έναντι - 10% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ και το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας υπερδιπλασιάστηκε στα 15,5 δισ. ευρώ).

Αυτό όμως που προκαλεί κατάπληξη είναι ότι στις 30 Απριλίου που υπεβλήθη στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας προέβλεπε για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%, μάλιστα είχε ενημερώσει σχετικά ο υπουργός Οκονομικών Χρ. Σταϊκούρας  και το υπουργικό συμβούλιο που είχε συνεδριάσει στις 26 Απριλίου.

Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός με  δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό   στις 13 Απριλίου είχε προέβλεψε ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4,2%. 

Πάντως στις 12 Μαΐου και η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις για την άνοδο του ΑΕΠ φέτος στο 4,3% από το 3,8% που ήταν η προηγούμενή της εκτίμηση.