Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται σαν πυρκαγιά

Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται σαν πυρκαγιά

Μετά την πρόβλεψη του ECDC πως τα κρούσματα στην Ευρώπη θα πενταπλασιαστούν στο διάστημα που μας χωρίζει μέχρι την 1η Αυγούστου και τις εκτιμήσεις του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη και του καθηγητή Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκου Σύψα πως το 4ο κύμα θα πλήξει όλους τους ανεμβολίαστους, η εικόνα που διαγράφεται στην Ελλάδα για το φθινόπωρο αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο είναι πώς όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα εκτεθούν στον ιό και θα κολλήσουν.

Έτσι τελικώς θα χτιστεί το τείχος ανοσίας, καθώς θα ανέβει πολύ υψηλότερα το ποσοστό της φυσικής ανοσίας-κάτι ωστόσο που ενέχει κινδύνους, αφού συνοδεύεται από βαριές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ECDC ο ένας στους δύο πολίτες στην Ευρώπη είναι εμβολιασμένος, ποσοστό που δεν επαρκεί για να ανακόψει την φόρα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία αποδεικνύεται πιο μεταδοτική από όλες τις προβλέψεις.

Κατά τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά από 15 δευτερόλεπτα επαφής, χρονικό διάστημα υπερβολικά μικρότερο από το περίπου δεκάλεπτο επαφής που χρειάζονταν το αρχικό στέλεχος για να μεταδοθεί. Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί χθες έπεσαν μετά από πολλές εβδομάδες για πρώτη φορά κάτω από τους 80.000 σε ένα 24ωρο, γεγονός που από μόνο του γεννά πρόσθετο προβληματισμό. Συγκεκριμένα έγιναν λίγο παραπάνω από 77.100 εμβολιασμοί, με 4.543.255 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει και την 2η δόση. Καθώς εντός των ημερών ξεκινούν για πολύ κόσμο οι καλοκαιρινές άδειες, η κάμψη των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την τρελή πορεία της Δέλτα εντείνουν την ανησυχία.

Στο Ισραήλ, μετά την καταγραφή 855 νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, οι επιδημιολογικοί αριθμοί στα κρούσματα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, με τον Πρωθυπουργό Naftali Bennet να λέει ξεκάθαρα πως «οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν θα μας σώσουν, καθώς δεν δουλεύουν τόσο καλά με το στέλεχος Δέλτα κι αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι παντού στον κόσμο το στέλεχος Δέλτα κάνει επέλαση και πουθενά στην υφήλιο δεν υπάρχει περιοχή που να παρατηρείται αποκλιμάκωση».

Όπως εκτιμά ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennet, τα εμβόλια δεν επαρκούν σαν «όπλα» και πρέπει οι πολίτες να έχουν στην διάθεσή τους αξιόπιστα τεστ για το σπίτι, ενώ πρέπει να αναθεωρηθεί και το Πρωτόκολλο που ισχύει για την επιστροφή των ταξιδιωτών. Η κυβέρνηση στο Ισραήλ θεωρεί ότι εκτός της υψηλής μεταδοτικότητας της Δέλτα σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων διαδραματίζει και το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες που τυχόν ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα δεν τήρησαν σωστά τις ημέρες καραντίνας και γι αυτό καθιερώνονται πιο αυστηροί περιορισμοί για τα ταξίδια.

Στην Ελλάδα πολλοί αναρωτιούνται αν τα πανηγύρια θα διαδραματίσουν έναν κρίσιμο (αρνητικό) ρόλο στην συγκυρία που βρισκόμαστε, καθώς η επέλαση της Δέλτα είναι ασταμάτητη. Οι νέοι αποτελούν βέβαια την πρώτη ηλικιακή ομάδα όπου διασπείρεται ταχύτατα ο κορονοϊός- λόγω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και συμπεριφοράς που ευνοεί τον υψηλό συγχρωτισμό- αλλά η επόμενη ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι οι άνθρωποι από 50-60 ετών που συνιστούν την πλειονότητα των ατόμων που συναντά κανείς σε τοπικές γιορτές και πανηγύρια. Μεταξύ των ενηλίκων τα άτομα 50 ετών κι άνω είναι εμβολιασμένα σε ποσοστό ο ένας στους δύο, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει πολλή εύκολη «λεία» ανάμεσά τους για το στέλεχος Δέλτα.

Στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα κανείς δεν θέλει να κάνει συζήτηση για ενδεχόμενα lockdown, το φθινόπωρο (ή και νωρίτερα), με εξαίρεση την Πορτογαλία που επανέφερε το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας το βράδυ μετά τη 1.00 πμ, αλλά πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν περισσότερα μέτρα στα ταξίδια και κυρίως κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών με 24ωρη απομόνωση μετά την είσοδο στην χώρα -για όλους που έκαναν διακοπές στο εξωτερικό- καθώς και rapid test ή τεστ αυτοδιάγνωσης κατά την επιστροφή.

Παράλληλα, διαρκώς τροποποιούνται και οι λίστες με τις χώρες στις οποίες δεν μπορεί κάποιος να ταξιδέψει γιατί εκεί η επιδημιολογική κατάσταση έχει ξεφύγει. Σαν συνέπεια, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση αλαλούμ που δεν βοηθά τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά για τις περισσότερες χώρες ο κίνδυνος πλέον έχει διεισδύσει στο εσωτερικό τους κι ένα απλώς αυστηρότερο πρωτόκολλο ταξιδιών δεν θα λύσει το πρόβλημα…