Γερμανία: Το FDP προσφέρεται ως εταίρος των CDU/CSU σε κυβέρνηση συνασπισμού

Γερμανία: Το FDP προσφέρεται ως εταίρος των CDU/CSU σε κυβέρνηση συνασπισμού

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ επιβεβαίωσε την εγγύτητα του κόμματός του με τους Χριστιανοδημοκράτες, και τους Χριστιανοκοινωνιστές όπως επίσης και με τον υποψήφιο καγκελάριό τους Άρμιν Λάσετ και προσφέρθηκε ως εταίρος κυβέρνησης συνασπισμού μαζί τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

«Ο Άρμιν Λάσετ έχει συνθετικές ικανότητες χάρη στις οποίες θα μπορούσε να σφυρηλατήσει έναν λειτουργικό ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό. Όποιος μπορεί να συνθέτει, ωστόσο, χρειάζεται εταίρους που να μπορούν να δώσουν ώθηση και να προωθήσουν θέματα. Βλέπουμε τον εαυτό μας σε αυτόν τον ρόλο», είπε ο Λίντνερ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας».

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων εκτιμά ότι «οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές θα λάβουν την εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η απόσταση από τους Πράσινους είναι μεγάλη. Αλλά όποιος αναζητά πλειοψηφία για την επιλογή καγκελαρίου θα κάνει και προτάσεις οι οποίες να συγκλίνουν με τα πρόγραμμά μας. Αυτό θα αξιολογηθεί. Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι θα ήταν ευκολότερο στις διερευνητικές συζητήσεις να γίνουν αποδεκτές οι προγραμματικές θέσεις του FDP εάν συμμετέχουν και οι Πράσινοι από ό,τι εάν διεξαχθούν μόνο υπό την ηγεσία Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών», τόνισε.

«Όποιος σκέφτεται να επιλέξει την συνεργασία με τους Πράσινους θα πρέπει απλώς να διαβάσει το πρόγραμμά τους. Είναι αρκετά αριστερό ώστε να διαπιστώσει μια ιδεολογική συγγένεια με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) πρέπει επομένως να γίνει τόσο ισχυρό ώστε να αποκλείεται εξίσου η πλειοψηφία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Πρασίνων και η πλειοψηφία Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς», κατέληξε ο Λίντνερ.