7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Γερμανία: Ο ηγέτης της CDU θεωρεί ότι η «ηθικολογία» δεν συνιστά εξωτερική πολιτική

Γερμανία: Ο ηγέτης της CDU θεωρεί ότι η «ηθικολογία» δεν συνιστά εξωτερική πολιτική

Η Γερμανία δεν πρέπει να αποσύρει την υποστήριξη από το πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που ξεκινά από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία εξαιτίας της μεταχείρισης που επιφυλάσσει το Κρεμλίνο στον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, διότι η «ανατατική ηθικολογία» δεν συνιστά εξωτερική πολιτική, δηλώνει ο άνθρωπος που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Χαρακτηρίζοντας το εαυτό του οπαδό της Realpolitik (Realpolitiker), και αναφερόμενος στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ο Αρμιν Λάσετ δηλώνει: «Πρέπει να παίρνουμε τον κόσμο όπως είναι για να τον κάνουμε καλύτερο».

Ο Λάσετ, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, λέει ότι τόσο οι αξίες, όσο και τα συμφέροντα, είναι σημαντικά στην διπλωματία.

«Αλλά η ανατατική ηθικολογία και τα συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση δεν είναι εξωτερική πολιτική», λέει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε συνέντευξή του στο Reuters κάνοντας γνωστές τις σχετικά άγνωστες απόψεις του για τις διεθνείς υποθέσεις.

Η εκλογή του στην ηγεσία της CDU δίνει στον Αρμιν Λάσετ προβάδισμα στην κούρσα για την καγκελαρία, για την αντικατάσταση της Άγκελας Μέρκελ, η οποία αποχωρεί τον Σεπτέμβριο έπειτα από μία δεκαπενταετία στην εξουσία.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει τον Nord Stream 2, απαντά: «Για 50 χρόνια, ακόμη και σε επιθετικούς καιρούς, όπως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Γερμανία αγόραζε φυσικό αέριο από την Σοβιετική Ένωση και τώρα από την Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί τον σωστό δρόμο».

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει τον Nord Stream 2 αντιδρώντας στην υπόθεση Ναβάλνι, στο εσωτερικό της από τους Πράσινους, πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους της CDU, και στο εξωτερικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο Αρμιν Λάσετ επιμένει ότι επέκρινε την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ναβάλνι και την φυλάκισή του και ότι υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.

«Πρέπει να εγγυηθούμε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουκρανίας και να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία μας σε ενέργεια μέσω αυτού του σχεδίου του ιδιωτικού τομέα», λέει για τον αγωγό Nord Stream 2.

Το σχέδιο, που θα ξεκινήσει φέτος, έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ορισμένες χώρες να θεωρούν ότι θα υπονομεύσει την παραδοσιακή διαμετακομιστική για το φυσικό αέριο χώρα, την Ουκρανία και ότι θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Οι Πράσινοι ης Γερμανίας, ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος των CDU/CSU μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχουν ανεβάσει τους τόνους κατά του αγωγού μετά την υπόθεση Ναβάλνι.

Ο Αρμιν Λάσετ δεν πιστεύει ότι οι διαφορές αυτές θα είναι καθοριστικές σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας. «Δεν πιστεύω ότι ο Nord Stream 2 θα είναι μεγάλο προεκλογικό θέμα. Ακόμη περισσότερο πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση, με τους Πράσινους για παράδειγμα».

Ο Λάσετ θεωρεί ότι η Γερμανία «είναι βαθιά ριζωμένη στην Δύση» και ότι οι ΗΠΑ είναι «ο στενότερος μη Ευρωπαίος εταίρος». Όσο για την Κίνα, η Γερμανία πρέπει να επικρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε συναλλαγές με την Κίνα».

Ευρωομόλογα και φρένο χρέους

Ο Αρμιν Λάσετ δηλώνει ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να διατηρήσουν την προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια, και προσθέτει: Η Τουρκία δυστυχώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κράτους δικαίου».

Είναι αντίθετος με την έκδοση ευρωομολόγων. «Δεν βλέπω ευρωομόλογα. Και σε σχέση με τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέω: πρόκειται για κάτι που γίνεται για μία φορά για έξι χρόνια».

Απορρίπτει την πρόταση του διευθυντή της καγκελαρίας για την χαλάρωση του νόμου για έκδοση χρέους με το επιχείρημα ότι το Βερολίνο δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τα αυστηρά όρια δανεισμού για πολλά ακόμη χρόνια.

«Οι κανόνες είναι καλοί. Οι μηχανισμοί έχουν την αναγκαία ευελιξία - τόσο η συνθήκη του Μάαστριχτ, όσο και το φρένο χρέους του Θεμελιώδους Νόμου μας», δηλώνει ο Αρμιν Λάσετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ