Γερμανία: Κόβουν την χρηματοδότηση στο γραφείο του Σρέντερ για τις σχέσεις του με τον Πούτιν

Γερμανία: Κόβουν την χρηματοδότηση στο γραφείο του Σρέντερ για τις σχέσεις του με τον Πούτιν

Το χρηματοδοτούμενο από το κράτος γραφείο του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία πρόκειται να κλείσει και το εναπομείναν προσωπικό του θα ανακατανεμηθεί εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για την άρνηση του πρώην καγκελαρίου  να αποστασιοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ηγέτες της Γερμανίας είθισται να έχουν ένα γραφείο χρηματοδοτούμενο από το κράτος όταν αποχωρούν από την κυβέρνηση, αλλά τα τρία κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό του σημερινού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς συμφώνησαν σε κοινοβουλευτική πρόταση για το κλείσιμο αυτού του Σρέντερ.

Πήραν την απόφαση μετά την άρνησή του να καταδικάσει τον Πούτιν, τον οποίο εξακολουθεί να αποκαλεί στενό προσωπικό φίλο παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ,σε συνέντευξή της στο Welt TV, δήλωσε ότι είναι αδιανόητο «για έναν πρώην καγκελάριο που τώρα κάνει ανοιχτά δουλειά lobbying για την εγκληματική διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν,  να εξακολουθεί να έχει γραφείο χρηματοδοτούμενο από τους φορολογούμενους»,

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σρέντερ, 78 ετών, κερδίζει ποσά από θέσεις εργασίας σε ρωσικές κρατικές ενεργειακές εταιρείες, τα οποία ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ που ξοδεύει το γερμανικό κράτος για το γραφείο.

«Η επιτροπή προϋπολογισμού παρατηρεί ότι ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ δεν εκτελεί πλέον καθήκοντα που προκύπτουν από το πρώην αξίωμά του», ανέφερε η κοινή πρόταση των κομμάτων. «Ως εκ τούτου, το γραφείο θα είναι κλειστό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διευκρινίζεται ότι η κίνηση δεν επηρεάζει τη σύνταξη των 7.000 ευρώ το μήνα που παίρνει ο πρώην καγκελάριος. Ο Σρέντερ, ένας σοσιαλδημοκράτης όπως ο Σολτς, είναι η ζωντανή φιγούρα που συνδέεται στενότερα με την πολιτική της Γερμανίας "αλλαγή μέσω του εμπορίου", ένα δόγμα που κρατούσε στενούς οικονομικούς δεσμούς και ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δαμάσει και να ενσωματώσει τον γιγαντιαίο ανατολικό γείτονα της Ευρώπης.

Όμως οι επικριτές λένε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια θεαματική απεικόνιση της αποτυχίας αυτής της πολιτικής και κατηγορούν τον Σρέντερ, ο οποίος ως καγκελάριος χρηματοδότησε την κατασκευή περισσότερων αγωγών φυσικού αερίου, για την εμβάθυνση της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από έναν γείτονα που έχει γίνει πλέον εχθρικός.

Ο Σρέντερ έλεγε πάντα ότι οι δεσμοί του με τον Πούτιν είναι ένα ουσιαστικό κανάλι επικοινωνίας για έναν άνθρωπο που ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει. Ωστόσο, ένα ταξίδι στη Μόσχα για να παρακαλέσει τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο δεν έδωσε προφανή αποτελέσματα.

Η δυσαρέσκεια για τη στάση του Σρέντερ έχει επηρεάσει τους στενότερους συναδέλφους του: οι τέσσερις υπάλληλοι του γραφείου του ζήτησαν όλοι να μετατεθούν λίγες μέρες μετά την  έναρξη του πολέμου. Το εναπομείναν προσωπικό θα επιφορτιστεί τώρα με την εκκαθάριση του γραφείου και τα αρχεία του θα διατηρηθούν για τα κρατικά αρχεία, σύμφωνα με την πρόταση.