Γενναία ένεση ρευστότητας από Κατάρ στην Τουρκία

Γενναία ένεση ρευστότητας από Κατάρ στην Τουρκία

Πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως "η Τουρκία θέλει το μέλλον της στην Ευρώπη". Ωστόσο, οι συμφωνίες με τον Εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Σάνι έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι η Ντόχα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος, επενδυτής και χρηματοδότης της τουρκικής οικονομίας.

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε την Πέμπτη στην Άγκυρα τον ισχυρό άνδρα του Κατάρ και μετά τη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών, που θα δώσουν προσωρινή ανάσα στην τουρκική οικονομία.

"Θα συνεχίσουμε ενισχύοντας περαιτέρω σε κάθε πεδίο την αλληλεγγύη μας με τον αδελφικό λαό του Κατάρ με τον οποίο αποτελούμε ένα αναπόσπαστο σύνολο με ισχυρούς εγκάρδιους δεσμούς", ανέφερε ο Ερντογάν στο μήνυμα που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Συγκεκριμένα, το Κατάρ προχώρησε στις εξής κινήσεις:

Εξαγόρασε μερίδιο 10% στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul από το κρατικό ταμείο της Τουρκίας, το οποίο ελέγχει περισσότερο από το 90% των συνολικών μετοχών. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μόνο από τη μεταβίβαση των μετοχών του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης θα εισρεύσουν 300 εκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία.

Εξαγορα του 42% του Istinye Park, εμπορικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη, για 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Dogus Holding της Τουρκίας, η οποία κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο 58%.

Η κυβέρνηση του Κατάρ θα συνεισφέρει επίσης επενδύσεις στο έργο Golden Horn Marina στην Κωνσταντινούπολη.

Η QTerminals, εταιρεία διαχείρισης λιμένων του Κατάρ, υπέγραψε συμφωνία 140 εκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει ένα τερματικό στο λιμάνι της Αττάλειας της Τουρκίας από την Global Ports Holdings.

Ιδρύεται κοινή εταιρεία για την αξιοποίηση σχεδίου ανάπτυξης του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και η αξία των συμφωνιών είναι σχετικά μικρή σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, προσφέρουν ώθηση στην Τουρκία σε μια εποχή που η χώρα υποφέρει από μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Το γνωστό ως FDI (Foreign Direct Investments) υποχώρησε στα 5,6 δισ. Δολάρια πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο των 15 ετών, περίπου το 10% των οποίων προήλθε από το Κατάρ.

Τελευταία ισχυρή απόδειξη της στήριξης του Κατάρ στην Τουρκία, ήταν τον περασμένο Μάιο όταν, η κεντρική τράπεζα της γείτονος τριπλασίασε τη συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με τη Ντόχα στα 15 δισ. δολάρια, εξασφαλίζοντας ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση, για μια ακόμα φορά.

"Αδελφικές σχέσεις"

Οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ άρχισαν να αναβαθμίζονται, αφότου πήρε την εξουσία την εξουσία, το Ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ερντογάν το 2002. Η Τουρκία δημιούργησε μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ το 2015, παρέχοντας στο μικροσκοπικό εμιράτο, περίπου 300.000 πολιτών, ένα ζωτικό αποτρεπτικό μέτρο εναντίον ενός μπλοκ που ηγείται η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Αργότερα, η ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας κατά την έναρξη του αποκλεισμού του Κατάρ το 2017 απο το Συμβούλιο Κρατών του Κόλπου, ήταν μόνο το πιο εμφανές σημάδι, μιας στρατηγικής σύγκλισης που, εδώ και χρόνια, ζυμωνόταν διαμορφωμένη από μια κοινή ροπή προς τον ισλαμισμό, που επηρεάζει την περιφερειακή τους ατζέντα.

Το Κατάρ, εν τω μεταξύ, έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία όταν η λίρα υπέστη κρίση τον Αύγουστο του 2018. Η Ντόχα παρείχε ένα πακέτο βοήθειας που περιελάμβανε ένα μείγμα οικονομικών έργων, καταθέσεις σε μετρητά και επενδύσεις, καθώς και μια ανταλλαγή νομισμάτων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη της λίρας.

Στο παρελθόν, οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στην σύναψη συνολικά 52 συμφωνιών και πέντε κοινών διακηρύξεων. Με την τελευταία συνάντηση, ο συνολικός αριθμός συμφωνιών αυξήθηκε σε 62.

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 6% το 2020 και έφτασε τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκία έφτασαν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η πρεσβεία του Κατάρ στη Τουρκία.

Συνολικά 533 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ, ολοκληρώνοντας κατασκευαστικά έργα ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ 179 εταιρείες από το Κατάρ λειτουργούν στην Τουρκία.

Ο αριθμός των τουριστών από το Κατάρ που επισκέπτονται την Τουρκία αυξάνεται με την πάροδο των ετών, με 110.000 το 2019.