Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα επηρεάσουν την ανάπτυξη

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα επηρεάσουν την ανάπτυξη

Οι νέοι περιορισμοί λόγω της COVID-19 στη Γαλλία θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2021 αλλά είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πόσο πολύ θα την επηρεάσουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή την Τετάρτη να τεθεί η Γαλλία για τρίτη φορά σε lockdown και ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες καθώς προσπαθεί να ανακόψει το τρίτο κύμα των κρουσμάτων της COVID-19 που απειλούν να ‘πλημμυρίσουν’ τα νοσοκομεία.

«Αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2021. Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησής του. Θα υπάρξει μια νέα εκτίμηση τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο Λεμέρ στον τηλεοπτικό σταθμό CNews ερωτηθείς εάν εμμένει στον στόχο της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 6% το 2021.

Ο Λεμέρ επανέλαβε ότι τα νέα μέτρα του lockdown θα οδηγήσουν στο προσωρινό κλείσιμο 150.000 επιχειρήσεων με κόστος 11 δισεκ. ευρώ τον μήνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει οι νέοι περιορισμοί να έχουν αντίκτυπο στην πρόβλεψη της τράπεζας για ανάπτυξη 5,5% το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαρκέσουν πέραν των αρχών του Μαΐου.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες πάνω από 50.000 νέα κρούσματα COVID-19 και 308 θανάτους, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανήλθε σε 5.109.

Ο Λεμέρ επανέλαβε τις εκκλήσεις του να επιταχύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, επικρίνοντας τη βραδύτητα ορισμένων χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, να επικυρώσουν το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, ένα βασικό βήμα για την εκταμίευση των ποσών για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και ότι τα κεφάλαια στήριξης που έχουν δοθεί ως υπόσχεση στον Ευρωπαίο πολίτη πρέπει να φθάσουν τώρα στα κράτη-μέλη…Το 2022 ή το 2023 θα είναι πολύ αργά. Οι Κινέζοι και οι Αμερικάνοι θα είναι μπροστά από εμάς», δήλωσε.

«Βλέπω ότι το αμερικανικό ιππικό φθάνει στην ώρα του, ότι τα χρήματα είναι εκεί, είναι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην τηλεοπτική σειρά Rin Tin Tin στην οποία «το ιππικό φθάνει πάντα στην ώρα του».

«Θα ήθελα το ευρωπαϊκό ιππικό επίσης να φθάσει στην ώρα του», πρόσθεσε.

Ο Λεμέρ επέκρινε «κράτη όπως η Γερμανία που δημιουργούν επιπλέον καθυστερήσεις, καθώς το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει εάν πρέπει να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα ή όχι».

«Εγώ, υποσχέθηκα στους Γάλλους ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα θα φθάσουν στις αρχές του καλοκαιρού, αρχές Ιουλίου. Μου αρέσει να μπορώ να τηρώ τις δεσμεύσεις μου και θα ήθελα η Ευρώπη να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε για να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα, πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και ότι η Ιστορία δεν δίνει άλλες ευκαιρίες».