Γαλλία: Σε καραντίνα δύο εβδομάδων τμήματα της Κυανής Ακτής

Γαλλία: Σε καραντίνα δύο εβδομάδων τμήματα της Κυανής Ακτής

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή του μέτρου της τοπικής καραντίνας, στη μάχη κατά της διασποράς της covid-19, μια πρώτη από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στη μητροπολιτική Γαλλία. Το μέτρο θα αφορά, τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα, τις παράκτιες κοινότητες ενός τμήματος της Κυανής Ακτής (νοτιοανατολικά).

Ο δείκτης επίπτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος στη μητρόπολη της Νίκαιας, με περισσότερα από 700 θετικά κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο τριπλάσιος και πλέον αριθμός από τον εθνικό μέσο όρο (190), την ώρα που περίπου το 10% των τεστ βγαίνουν θετικά (έναντι 6% στο σύνολο της Γαλλίας), λόγω της διασποράς του βρετανικού στελέχους, που είναι πιο μεταδοτικό.

«Υπάρχει μια επιτάχυνση», εδώ και «καμιά δεκαριά ημέρες σε ασθενείς νεότερης ηλικίας», είπε ο Μισέλ Καρλ, ιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νίκαιας.

Τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα, θα επιτρέπεται η κατ΄εξαίρεση έξοδος διάρκειας μίας ώρας (επίσκεψη σε γιατρό, βόλτα με τα κατοικίδια, άθληση ή περίπατος), σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την οικία, από την Παρασκευή στις 18.00 τοπική ώρα έως τη Δευτέρα 06.00 τοπική ώρα και σε μία ζώνη που εκτείνεται από το Τεούλ σιρ Μερ έως το Μεντόν. Στη ζώνη αυτή επικεντρώνεται σχεδόν το 90% του πληθυσμού του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ, στις ακτές της Μεσογείου.

«Μια καραντίνα το Σαββατοκύριακο θα επιτρέψει κυρίως να αποθαρρύνουμε τους επισκέπτες μας να έρθουν στην Κυανή Ακτή κατά τη διάρκεια αυτών των χειμερινών διακοπών», υποστήριξε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Επιπλέον, για 15 ημέρες, από αύριο Τρίτη, τα καταστήματα άνω των 5000 τετραγωνικών μέτρων, εκτός των φαρμακείων και των καταστημάτων τροφίμων, θα κλείσουν στο διαμέρισμα, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο περιφερειάρχης Μπερνάρ Γκονζάλεζ.

«Είναι πιθανόν απαραίτητο, όμως αυτή η κατάσταση διαρκεί πάνω από έναν χρόνο», υποστήριξε η 45χρονη Σεσίλ Σαλιού.

«Με αυτό θα χάσουμε μια ημέρα εργασίας, το Σάββατο, που είναι μια σημαντική ημέρα», επισήμανε από την πλευρά του ο υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο Φιλίπ Μπερνινί.

Επίσης, οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία θα ενισχυθούν, όπως και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια, συνέχισε ο περιφερειάρχης, αναφέροντας το ενδεχόμενο για τη διεξαγωγή τεστ PCR στο σύνολο των επιβατών μιας πτήσης.

Η τοπική καραντίνα, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου στο Μαγιότ, στο γαλλικό αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό, δεν έχει εφαρμοστεί προς το παρόν στη μητροπολιτική Γαλλία.

Η Γαλλία έχει εφαρμόσει καραντίνα σε εθνικό επίπεδο δύο φορές, από τις 17 Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου του 2020, κατόπιν στις 30 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, από τις 18.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα.

AP Photo/ Sony Ibrahim Chamsidine