Γαλλία: Καλύτερες από το αναμενόμενο οι προοπτικές της οικονομίας

Γαλλία: Καλύτερες από το αναμενόμενο οι προοπτικές της οικονομίας

Η οικονομική ύφεση της Γαλλίας ίσως να μην είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο προβλεπόταν αρχικά και η δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα στις αρχές του 2022, ανακοίνωσε ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας σήμερα.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό , μιλώντας στο περιοδικό Paris Match δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Εμ Μακρόν θα πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τις δαπάνες της ώστε να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα αποτελούν το κλειδί για μια σχετικά ταχεία ανάκαμψη, είπε.

«Οι εκτιμήσεις μας προβλέπουν μείωση 10% του ΑΕΠ το τρέχον έτος: ίσως και λιγότερο, με ισχυρή ανάκαμψη στη συνέχεια, που θα καλύψει το χαμένο έδαφος για να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα δραστηριότητας στις αρχές του 2022».

Η κυβέρνηση απέφυγε μια τεράστια κρίση με ένα πακέτο ενίσχυσης ύψους 137 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από 6% του ΑΕΠ, ώστε να αποσοβήσει τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας και δεσμεύτηκε επίσης να εξασφαλίσει 300 δισ. ευρώ από δανεισμό για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις.

Μετά τη θερινή ανάπαυλα, ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους 100 δισ. ευρώ για να βάλει μπροστά την ανάκαμψη. Οι αποφάσεις για τις δαπάνες θα πρέπει να είναι συνετές, τόνισε ο Βιλερουά.

«Τα χρήματα του δημοσίου δεν είναι απεριόριστα» είπε. Η στάση του «με κάθε τρόπο» θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστεί σε «όπου είναι απαραίτητο».