Γαλλία: Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλες πόλεις

Γαλλία: Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλες πόλεις

Την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, εκτός από το Παρίσι και τη Μασσαλία, αποφάσισε η γαλλικές αρχές με στόχο να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού. Υποχρεωτικά τη μάσκα θα φορούν όλες οι ηλικίες από 11 ετών και πάνω. 

Αναλυτικότερα, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στο Στρασβούργο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πόλης. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή ήδη από αύριο, Σάββατο, το πρωί και «έως τις 30 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο» στο Στρασβούργο και σε όλες τις κοινότητες του διαμερίσματος του Κάτω Ρήνου, ενώ στο Μπορντό η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης, ανακοίνωσε η δημαρχία. Το μέτρο ισχύει ήδη από τα μέσα Αυγούστου στη Μασσαλία, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 23:00.

Από σήμερα το πρωί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, με εξαίρεση για όσους κάνουν τζόκινγκ και τους ποδηλάτες, όπως διευκρίνισε η αστυνομία. Μέχρι τώρα, η υποχρέωση αυτή περιοριζόταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ορισμένες πολυσύχναστες ή τουριστικές συνοικίες του Παρισιού.

Πρόκειται για «έναν λογικό περιορισμό που πρέπει να δεχθούμε για ένα διάστημα», υπογράμμισε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «όπως κι εσάς, δεν μου αρέσει να φορώ μάσκα (…) είναι ενοχλητικό, δύσκολο». Ωστόσο επισήμανε ότι «το χειρότερο θα ήταν με τη σημερινή χαλάρωση να επιτρέπαμε στον ιό να κυκλοφορήσει πιο γρήγορα, αυτό θα μας οδηγούσε αναπόφευκτα σε lockdown και διακοπή της δραστηριότητας».

Η μη συμμόρφωση προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα.

AP Photo/Michel Euler