Γαλλία: Εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο κατά του εξτρεμισμού

Γαλλία: Εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο κατά του εξτρεμισμού

Στο γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συζητηθεί προς ψήφιση του νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα για την παιδεία, τις θρησκευτικές οργανώσεις, την προώθηση του μίσους στο Διαδίκτυο και τη χρηματοδότηση των εκκλησιών και τόπων λατρείας.

Σύμφωνα με τους New York Times ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ μετά την έγκρισή του δήλωσε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι ένα κείμενο που απευθύνεται σε θρησκείες ή ειδικότερα στη μουσουλμανική θρησκεία» και υπογράμμισε ότι αντίθετα, είναι «ένας νόμος της ελευθερίας, είναι ένας νόμος προστασίας, είναι ένας νόμος της χειραφέτησης ενάντια στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό».

Ο πρόεδρος Μακρόν μιλώντας χθες για το νομοσχέδιο έκανε λόγο για αντιμετώπιση της «ισλαμικής Λερναίας Υδρας» και τις απόπειρές της για εδραίωση «αντι-κοινωνίας». 

Το νέο νομοσχέδιο περιορίζει το δικαίωμα γονέων να αποσύρουν τα παιδιά από το σχολείο για κατ’ οίκον εκπαίδευση, επιβάλλοντας την ίδια ώρα εξονυχιστικούς ελέγχους στη λειτουργία και τη χρηματοδότηση θρησκευτικών οργανώσεων και χώρων λατρείας.

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διασποράς μηνυμάτων μίσους μέσω του διαδικτύου και θεσμοθετεί κατηγορία «αποσχιστικής πίεσης» με στόχο την προστασία δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως αστυνομικών) που δέχονται απειλές ή υφίστανται βία. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης τα πιστοποιητικά παρθενίας.