Γαλλία: Βάζει στο στόχαστρο τις αεροπορικές χαμηλού κόστους

Γαλλία: Βάζει στο στόχαστρο τις αεροπορικές χαμηλού κόστους

Η Γαλλία σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εμπορικές πτήσεις στα μικρότερα εσωτερικά δρομολόγια, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να πάρουν δρομολόγια, που η AirFrance αναγκάζεται να εγκαταλείψει στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

«Εάν ζητάμε από την AirFrance κάποια πράγματα, δεν το κάνουμε για να έρθουν οι εταιρείες χαμηλού κόστους και να αρχίσουν τις δικές τους υπηρεσίες», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. Οι Ryanair, EasyJet έχουν ήδη υπηρεσίες στη Γαλλία.

Τα σχόλια της υπουργού έρχονται να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που συνδέονται με τη διάσωση της AirFrance θα μπορούσαν να αναμορφώσουν ευρύτερα το τοπίο των αερομεταφορών στη Γαλλία. 

Η γαλλική κυβέρνηση στήριξε την σύμπραξη της αεροπορικής εταιρεία Air France/KLM με ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στηρίξει την KLM, τη θυγατρική του ομίλου, με ποσό  2-4 δισ. ευρώ ευρώ.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρει ότι η Air France-KLM θα επιδιώξει την εθελοντική έξοδο περίπου 300 πιλότων, 2.000 μελών πληρώματος καμπίνας και 6.000 εργαζομένων σε γραφεία της εταιρείας. Οι περικοπές θα μπορούσαν να επηρεάσουν περίπου το 17% του εργατικού δυναμικού της αεροπορικής, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει μετά τις συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης και του σωματείου εργαζομένων.