Γαλλία 2030: Ο Μακρόν «ρίχνει» 30 δισ. ευρώ σε σχέδιο επενδύσεων

Γαλλία 2030: Ο Μακρόν «ρίχνει» 30 δισ. ευρώ σε σχέδιο επενδύσεων

Ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε σήμερα Τρίτη, το σχέδιο «Γαλλία 2030», το οποίο έχει στόχο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη των τεχνολογιών του μέλλοντος. Για τον σκοπό αυτό, «ρίχνει» ποσά ύψους 30 δισ. ευρώ σε επενδύσεις με χρονικό ορίζοντα πενταετίας. 

Το σχέδιο αναμενόταν να παρουσιαστεί εδώ και μήνες, και τελικά είδε το φως σήμερα Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde. Μεταξύ άλλων, στοχεύει στο να καλύψει αδυναμίες και τρωτά σημεία της γαλλικής οικονομίας, τα οποία ανέδειξε η πανδημία του κορονοϊού. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα υποψήφιος για την επανεκλογή του σε έξι μήνες, δήλωσε ότι «η στρατηγική για το 2030 οδηγεί στην επένδυση 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Μιλώντας ενώπιον περίπου 200 επικεφαλής επιχειρήσεων και φοιτητών στο μέγαρο των Ηλυσίων, ανέφερε ότι η Γαλλία πρέπει να «ξαναγίνει μεγάλο έθνος καινοτομίας». 

Πυρηνικά και βιώσιμο κοινωνικό μοντέλο 

 

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία η Γαλλία να επανέλθει στην παγκόσμια πρωτοπορία όσον αφορά την καινοτομία, την παραγωγή και τις εξαγωγές, ώστε να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί το κοινωνικό της μοντέλο και να το «καθιστά βιώσιμο».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στα κύρια σημεία του σχεδίου «Γαλλία 2030», το οποίο θέτει στο επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια με επένδυση ύψους ενός δισ. ευρώ.

«Ο υπ΄αριθμόν ένα στόχος, είναι να έχουμε στη Γαλλία μέχρι το 2030 μικρού μεγέθους καινοτόμους πυρηνικούς αντιδραστήρες με καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων», είπε.

Απανθρακοποίηση της βιομηχανίας

 

Ως δεύτερο στόχο, παρουσίασε το να γίνει η Γαλλία «επικεφαλής στο πράσινο υδρογόνο» με την κατασκευή «δύο γιγάντιων εργοστασίων». «Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά, ώστε να βοηθήσουμε στην απανθρακοποίηση» της βιομηχανίας, είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Αναφέρθηκε κυρίως στους τομείς του χάλυβα, του τσιμέντου και της χημικής παραγωγής που χρειάζονται πράσινο υδρογόνο προκειμένου να αντικαταστήσουν την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, καθώς και στην «τροφοδοσία φορτηγών, λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων».

Νεοφυείς επιχειρήσεις

 

Ο Μακρόν τόνισε ότι το σχέδιο θα δίνει ρόλο κλειδί σε μικρές, ευέλικτες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) για την οικοδόμηση του βιομηχανικού μέλλοντος της Γαλλίας παράλληλα με τους καθιερωμένους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Επικαλούμενος την αρχική έλλειψη προστατευτικών μασκών προσώπου όταν ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, ο Μακρόν είπε πως η κρίση έδειξε, από τη μια πλευρά, πόσο πραγματικά ευάλωτοι είμαστε όλοι και, από την άλλη, πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η εγχώρια καινοτομία και βιομηχανική παραγωγή.

Παραγωγική ανεξαρτησία στην Ευρώπη

 

«Πρέπει να ανοικοδομήσουμε το πλαίσιο για την παραγωγική ανεξαρτησία της Γαλλίας και της Ευρώπης», ανέφερε και πρόσθεσε πως η καινοτομία θα είναι κλειδί εν μέσω του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την ηγεσία και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες. «Ο νικητής τα παίρνει όλα», είπε χαρακτηριστικά.

Άλλοι στόχοι για το 2030 περιλαμβάνουν την επένδυση στους ημιαγωγούς και την ενίσχυση της καινοτομίας στον γαλλικό τομέα της υγείας, περιλαμβανομένης της βιοϊατρικής.

Τα 30 δισ. ευρώ προστίθενται σε σχέδιο 100 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας που ανακοινώθηκε πέρυσι, προκειμένου η Γαλλία να αντεπεξέλθει στην πανδημία του κορονοϊού και μεγάλο μέρος του κατευθύνθηκε στην προώθηση πιο πράσινων ενεργειακών πολιτικών.

Η παρουσίαση του σχεδίου επενδύσεων στις βιομηχανίες του μέλλοντος πραγματοποιείται έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είναι ακόμη επίσημα υποψήφιος, όμως, εκτός απροόπτου, αναμένεται να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία.