G20: «Ένεση» 5 τρισ. δολαρίων για ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας

G20: «Ένεση» 5 τρισ. δολαρίων για ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας

Την πρόθεσή τους να χορηγήσουν ένεση «άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» στην παγκόσμια οικονομία προκειμένου να αντιμετωπισθούν «οι κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας» του κορονοϊού, γνωστοποίησαν οι ηγέτες της G20, παρέχοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν τα παγκόσμια οικονομικά δίκτυα ασφαλείας. 

Κατά την σημερινή Σύνοδο της G20 που διεξήθχη μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, οι ηγέτες της G20 εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στην επαναφορά της ανάπτυξης και στο να προφυλαχθεί η οικονομική σταθερότητα.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των κρατών μελών της G20 δεσμεύονται για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου έναντι της πανδημίας του Covid-19, προβάλλοντας ως «απόλυτη προτεραιότητά» τους την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όλες οι χώρες, ιδίως οι αναπτυσσόμενες και οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, κυρίως η Αφρική και τα μικρά νησιωτικά κράτη», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ζητούν τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργών Οικονομικών με τις Κεντρικές Τράπεζες και Διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης ως απάντηση στην πανδημία, ενώ δεσμέυονται και για την επίλυση τυχόν αναταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερο κίνδυνο».

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της G20 να προβούν σε μείωση δασμών ώστε να σταλεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία.