8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Γ. Σταθάκης: Δεν αποκλείεται να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος

Γ. Σταθάκης: Δεν αποκλείεται να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος

Ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στον ρ/σ News 24/7 ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που αυξηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. "Εάν τα co2 (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα) πάνε από το 9 στο 22 θα είναι ανησυχητικό και θα δούμε τι θα κάνουμε", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά τις επιθέσεις που δέχεται η ΔΕΗ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Ανατρέψαμε πλήρως τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα. Ακυρώσαμε τη «μικρή ΔΕΗ», διατηρώντας το 51% και, ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην πώληση μόνο των λιγνιτικών μονάδων, όπως προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία είναι δεσμευτική για τη χώρα. Είναι λογικό, εφόσον εμείς ακολουθούμε ένα σχέδιο που έχει διαφορετικό ορίζοντα και διαφορετική δομή, η αντιπολίτευση να κλιμακώνει τις επιθέσεις της στη ΔΕΗ».

Αναφερόμενος στα χρέη της ΔΕΗ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η ΔΕΗ έχει πιέσεις, αλλά δεν είναι ζημιογόνα», ενώ αναφερόμενος στο τέλος προμηθευτή, που αφορά στην πληρωμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σημείωσε ότι θα μηδενιστεί.

Για την επίμαχη εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι "την αποτίμηση της εταιρείας έκαναν δύο διεθνείς αξιολογητές, αυτοί διαμόρφωσαν το τίμημα. Ακολουθήθηκαν όλες οι διεθνείς πρακτικές και έγιναν όλοι οι έλεγχοι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η τελευταία χρονιά αυτής της εταιρείας ήταν ζημιογόνα και άλλες πέντε ήταν κερδοφόρες και φέτος θα είναι κερδοφόρα".

"To τέλος προμηθευτή" σημείωσε ο υπουργός "που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μηδενίζεται τώρα, παραλάβαμε προϋπολογισμό ελλειμματικό στις ΑΠΕ κατά 1 δισ, σταδιακά μηδενίστηκε το έλλειμμα".

Απαντώντας σε όσα αναφέρει ο Κ. Σημίτης σε άρθρο του για τον λιγνίτη, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι "η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού, έχει συναινέσει στους ενεργεακούς στόχους του 2030 και σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το εθνικό σχέδιο που θα απαντάει στην ερώτηση για το ενεργειακό μείγμα με το οποίο θα εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι.

Ο λιγνίτης θα αποκλιμακωθεί σταδιακά μέχρι το 2035, παραμένει το πιο ωφέλιμο από τα διαθέσιμα καύσιμα. Εμείς ανατρέψαμε τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης που προωθούσε ένα πακέτο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο αλλάξαμε, διατηρήσαμε το 51%, ακυρώσαμε τη μικρή ΔΕΗ. Είναι λογικό να αντιδρούν. Η ΔΕΗ έχει πιέσεις, αλλά δεν είναι ζημιογόνα".

Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. «Η ΛΑΡΚΟ, όπως ξέρετε, είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμπλέκεται όσον αφορά τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει γίνει ρύθμιση και είναι η πρώτη φορά που έχουμε συμφωνία από πέρυσι, αλλά επειδή δεν εξυπηρετείται ομαλά τους τελευταίους μήνες, γι΄ αυτό έχει γίνει όχληση από τη ΔΕΗ».

Σχολιάζοντας τα προβλήματα στις σχέσεις Π. Καμμένου-ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σταθάκης τόνισε τα εξής: "Το επίμαχο θέμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Μάρτιο άρα μέχρι τότε είναι διασφαλισμένη η συνοχή και η συνέχεια της κυβέρνησης. Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευπρόσδεκτη αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει. Από 11 Ιανουαρίου και μετά μπορεί η ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής αλλά τεκμαίρεται ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Από διαδικαστική άποψη η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Οι συντάξεις δεν θα κοπούν. Είναι πειστικά τα επιχειρήματά μας".