Γ. Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό: Αποτροπή, επιστροφές και καταπολέμηση των διακινητών

Γ. Κουμουτσάκος για μεταναστευτικό: Αποτροπή, επιστροφές και καταπολέμηση των διακινητών

Αποτρεπτική συνοριακή πολιτική, επιστροφές και καταπολέμηση των δικτύων διακινητών εισηγήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ για την μετανάστευση στο Παρίσι, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ο κ. Κουμουτσάκος, στην παρέμβασή του κατά τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου αναφέρθηκε παράλληλα και στην πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού φαινομένου, το οποίο εκτίμησε πως θα απασχολεί τη διεθνή κοινότητα για τα επόμενα χρόνια. 

Στη βάση αυτή, τόνισε την ανάγκη θέσπισης μιας ισχυρής, συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, βασισμένης αφενός στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, αφετέρου στην ασφάλεια και τη νομιμότητα.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη αποτρεπτικών δομών συνοριακής φύλαξης και καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, καθώς και αποτελεσματικές συμφωνίες επιστροφών με τρίτες χώρες στην βάση ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.