Γ. Γεραπετρίτης: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε κι άλλα μέτρα σε όλη την χώρα

Γ. Γεραπετρίτης: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε κι άλλα μέτρα σε όλη την χώρα

«Aνά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε κ αλλά μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο OPEN. 

Επισήμανε μάλιστα  ότι «η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα ισόρροπο μείγμα το οποίο θα διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της αγοράς κ από την άλλη τη δημόσια υγεία», ενώ πρόσθεσε ότι η αίσθηση είναι ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και ότι σχετική επιπεδοποίηση θα μετρηθεί, υπογραμμίζοντας ότι «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές». 

Αναφερόμενος στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση των ειδικών, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «πράγματι ετέθη το ζήτημα καθολικών απαγορεύσεων», ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής «έχουμε μια προσαρμοσμένη αντιμετώπιση ή μητροπολιτική αντιμετώπιση» (σ.σ. για τις δύο πρώτες περιπτώσεις).

Πάντως, «ενόσω υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, υπάρχει μια σχετική επιπεδοποίηση τις τελευταίες ημέρες», κάτι που θα συνεχίζουν να παρακολουθούν οι ειδικοί τα επόμενα 24ωρα. «Καθημερινά είμαστε πάνω από το φαινόμενο, εάν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Παραλλήλως, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, μάλιστα κατά τον τρέχοντα μήνα «εντάσσονται νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», όμως «ελπίζουμε να μην χρειαστούν», πρόσθεσε. Ειδικά δε, για την Αττική «η κάλυψη είναι λίγο πάνω από το μισό των κλινών μας, μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας», εκτίμησε ζητώντας παρόλ' αυτά «να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση έτσι ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις ελευθερίες μας».

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από το άνοιγμα λιανεμπορίου και εκπαίδευσης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε εν πρώτοις ότι «το 10ήμερο άνοιγμα του λιανεμπορίου σηματοδότησε μια αύξηση κοντά στο 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπήρξε αναπλήρωση μέρους των χαμένων εσόδων για τους εμπόρους, αναπλήρωση για τα δημόσια οικονομικά», για να συμπληρώσει στην απάντησή του, «δεν έχουμε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι υπήρξε υπερμετάδοση εξαιτίας του ανοίγματος του εμπορίου, πολλώ δε μάλλον δεν υπήρξε υπερμετάδοση εξαιτίας του ανοίγματος των σχολείων. Βεβαίως, κάθε αύξηση κινητικότητας προκαλεί μια μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης του ιού, δεν είναι όμως τέτοια που να διαψεύδει την όποια επιλογή έχουμε πάρει».

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «πρέπει με κάθε τίμημα, αλλά με ασφάλεια να μένουν ανοιχτά.. Δεν είναι μόνο το γλωσσολογικό κομμάτι, είναι ζήτημα ψυχικής υγείας των παιδιών» συμπληρώνοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι η κινητικότητα που προκύπτει εντός των σχολείων συντελεί στην υπερμετάδοση.

Στο σκέλος των εμβολιασμών, από τις 12 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί της AstraZeneca. Θα είναι μια νέα πλατφόρμα και θα μπαίνουν σε αυτήν οι συμπολίτες μας κάτω των 65 ετών, έτσι θα υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα με τις ίδιες διαδικασίες, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό» το ότι έρχεται το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αναφέρθηκε όμως και στις καινοτομίες του έτερου εμβολίου, εκείνου της Johnson&Johnson, το οποίο, εκτός του ότι είναι μονοδοσικό, δεν χρειάζεται ψύξη και έτσι θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες μαζικού εμβολιασμού, υπογράμμισε επίσης.

Σχετικά με τον τουρισμό υπογράμμισε ότι «θα σωθεί, καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να θυσιάσουμε φέτος τον τουρισμό, τα δημοσιονομικά μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια κ προσοχή κ είναι αυστηρά τα πρωτόκολλα», ενώ  σημείωσε ότι μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανοσίας. 

«Η παρτίδα «θα σωθεί οπωσδήποτε», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα στο Ισραήλ, είναι πώς θα αναπτυχθεί η τουριστική αυτή "γέφυρα"», υπογράμμισε.

Μιλώντας δε, για τις επενδύσεις, στις παρούσες αντίξοες συνθήκες, από εταιρείες με παγκόσμια παρουσία, προχώρησε στην εκτίμηση ότι «η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα είναι τέτοια που θα ωθήσει σε μια πραγματική, γνήσια και βιώσιμη ανάπτυξη».

Κλείνοντας με τα αμιγώς οικονομικά, ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε κατ' αρχάς στο «ολιστικό σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός», με μειωμένο ΦΠΑ, πλήρη επιδότηση του ενοικίου για το Μάρτιο, αναστολές, πάγιες δαπάνες κ.α., για να συμπληρώσει: «Εάν απαιτηθεί να υπάρξει περαιτέρω πακέτο, θα προνοήσουμε. Έχουμε το μεγάλο προνόμιο -χάρη στην εμπιστοσύνη που έχουν οι αγορές στην ελληνική Πολιτεία- να μπορούμε να δανειζόμαστε με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Εάν απαιτηθεί θα πάμε σε μια διόρθωση».

Από την άλλη, «πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί», διευκρίνισε και σημείωσε πως «ευτυχώς η κυβέρνηση τήρησε μια στάση μεγάλης εγκράτειας» θυμίζοντας ότι από διάφορες πλευρές υπήρχε η πίεση «να δώσουμε όλα τα χρήματα στην πρώτη φάση της πανδημίας, (αλλά) εμείς φροντίσαμε να κρατήσουμε κάποια αποθεματικά».