7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Γ. Βρούτσης: Οι συντάξεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες

Γ. Βρούτσης: Οι συντάξεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες

Απολύτως εξασφαλισμένες είναι οι συντάξεις σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, παρά την μεγάλη μείωση στα έσοδα του ΕΦΚΑ, εξαιτίας προφανώς της πανδημίας. Ειδικότερα,  τα προϋπολογισμένα έσοδα του φορέα για το τρέχον έτος προσδιορίζονται σε περίπου 10,3 δις ευρώ ενώ έως τώρα, έχει καλυφθεί το 30,7% του ετήσιου στόχου των εισφορών. «Οι απώλειες σταδιακά θα καλυφθούν και το 2021 θα ανακάμψουν και θα προχωρήσει η μείωση μη μισθολογικού κόστους εργαζομένων», υπογράμμισε ο αρμόδιος Υπουργός. 

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα της ψηφιακής σύνταξης «Άτλας». Ήδη έχουν εκδοθεί οι πρώτες 578 πρώτες νέες συντάξεις που βγήκαν ψηφιακά με το εν λόγω σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κ. Βρούτσης όσο και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, υπογράμμισαν ότι η πορεία των εσόδων του ταμείου, δεν έχει κριθεί, δεδομένου ότι επηρεάζεται από σειρά παραγόντων:

- Την επανεκκίνηση της οικονομίας

- Την καταβολή εισφορών από μη μισθωτούς, η οποία έχει μεταφερθεί χρονικά για τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

- Στις εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη μέσω του δώρου Πάσχα και

- Στο γεγονός ότι οι εισφορές των μη μισθωτών υπολείπονται κατά έναν μήνα λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής των εισφορών. 

Σε ότι αφορά τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις ο Γ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι η καταβολή τους θα γίνει τον Οκτώβριο.  Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και αιτήσεις συνταξιοδότησης , οι οποίες εκκρεμούν.